Kina ukida karantin za provinciju Hubej

0
371

Kineske vlasti će ukinuti ograničenja za ulazak i izlazak iz provincije Hubej 25. marta, dok će ista mjera za administrativni centar provincije, Vuhan, stupiti na snagu 8. aprila, navedeno je u saopštenju Državnog komiteta za zdravstvo regiona.

Odluka je donijeta u donijeta zbog poboljšanja epidemiološke situacije u regionu.

“Od 25. marta u ponoć, u provinciji Hubej biće ukinuta ograničenja na putevima i ponovo uspostavljen saobraćaj prilikom ulaska i izlaska iz provincije, izuzev grada Vuhana. Ljudi koji napuštaju Hubej moći će da se kreću na osnovu zdravstvenog koda (koji je dio programa za procjenu rizika izloženosti infekciji osobe na osnovu njenog kretanja)”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju je navedeno i da će u Vuhanu od 8. aprila biti ukinuta ograničenja kretanja na tranzitnim putevima, a saobraćajna veza za ulazak i izlazak iz grada biće ponovo uspostavljena.

Karantin je u Vuhanu i provinciji Hubej trajao od 23. januara.

Pandemija virusa korona

Kineske vlasti su 31. decembra obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom dijelu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je virus korona 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije dobio zvaničan naziv COVID-19.

Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog virusa korona za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim virusom korona zabilježeni su krajem 2019. u Kini. Prema najnovijim podacima u svijetu je zaraženo više od 368 hiljada ljudi, više od 101 hiljade se oporavilo, a više od 16 hiljada je umrlo.

(Sputnjik)

PODIJELI