Kina usvojila zakon o bezbjednosti za Hong Kong

0
297

Kineski parlament usvojio je danas nacionalni zakon o bezbjednosti za Hong Kong, što je najveća izmjena u nekadašnjoj britanskoj koloniji od njenog povratka pod kinesku upravu prije 23 godine.

Očekuje se da će državni mediji tokom dana objaviti detalje zakona koji je usvojen uprkos prošlogodišnjim prodemokratskim protestima tokom kojih je često bilo nasilja.

Zakon je usmjeren protiv subverzije, terorizma, separatizma i saradnje sa stranim snagama.

SAD, Britanija i ostale zapadne zemlje smatraju da ovaj zakon narušava visok stepen autonomije Hong Konga koja je gradu garantovana kada je prešao pod kinesku upravu 1. jula 1997. godine.

Lider gradske uprave Keri Lam rekla je na redovnoj sedmičnoj konferenciji za novinare da nije prikladno da ona komentariše zakon pošto sastanak u Pekingu još traje, ali je kritkovala SAD i rekla da se Hong Kong neće uplašiti nikakvih sankcija.

Vašington je pokrenuo proces ukidanja specijalnog statusa Hong Konga u zakonu SAD, obustavljajući izvoz robe iz sfere odbrane i ograničavajući pristup ove teritorije naprednim tehnološkim proizvodima.

Lau Siju Kaj, potpredsjednik analitičke grupe kineske Vlade u kancelariji za Hong Kong i Makau, rekao je Rojtersu da je zakon usvojen jednoglasno sa 162 glasa “za”. Očekuje se da će odmah stupiti na snagu.

Glavni urednik “Global tajmsa”, čiji je izdavač glasilo Komunističke partije Kine “Narodni dnevnik”, napisao je na Twitteru da je najteža kazna predviđena novim zakonom doživotni zatvor, ali nije naveo više detalja.

/Srna/

PODIJELI