Knjiga o Trampu: Generali strahovali da će napasti Kinu?

0
347

Najviši vojni zvaničnici SAD, u strahu da će se tadašnji predsjednik Donald Tramp odmetnuti pred kraj mandata, pozvali su kineske zvaničnike i uvjerili ih da Amerika neće napasti Kinu dok je Tramp u Bijeloj kući, tvrde proslavljeni novinari Bob Vudvord i Robert Kosta, autori nove knjige o Trampu.

Komandant Združenih snaga, general Mark Mili pozvao je dva puta telefonom svog kolegu u Kini, generala Li Zućenga, i rekao mu da SAD neće napasti Kinu, navodi se u knjizi “Opasnost”.

Knjiga treba da izađe sljedeće nedelje, ali su Vašington post, CNN i drugi mediji već objavili neke izvode.

Izmedju ostalog, piše da je Mili razgovarao sa kineskim generalom 30. oktobra 2020, četiri dana prije nego što je Tramp izgubio izbore. Drugi put ga je zvao 8. januara 2021, dva dana pošto su Trampove pristalice upale u Kongres.

– Generale Li, želim da vas uvjerim da je američka vlada stabilna i da će sve biti u redu. Nećemo vas napasti niti izvoditi bilo kakve operacije protiv vas – rekao je Mili kineskom generalu, zbog Trampovih oštrih izjava o Kini.

Drugom prilikom Mili je rekao da je “stoprocentno sve stabilno i u redu, i da je demokratija ponekad klizav teren”.

Prema navodima iz knjige, Mili je vjerovao da je Tramp doživio mentalni slom poslije izbornog poraza, što je prenio predsjedavajućoj Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Poslije upada u Kongres, Mili je strahovao da će se Tramp odmetnuti i navodno rekao da se “nikad ne zna šta će biti okidač za predsjednika”.

Vudvord i Kosta su napisali da su i ostali u vladi SAD brinuli kako će Tramp reagovati ako izgubi izbore.

U knjizi se navodi i da je potpredsjednik Majk Pens imao problema sa Trampovim zahtjevom da odbije da potvrdi izborni rezultat u Kongresu 6. januara. Autori tvrde da je Pens razgovarao sa bivšim potpredsjednikom SAD Denom Kvejlom koji ga je uvjerio da nema drugog izbora nego da potvrdi Bajdenovu izbornu pobjedu.

Tramp i Bajden odbili su da daju intervjue za ovu knjigu.

PODIJELI