Ko je Mark Esper, kandidat za novog šefa Pentagona?

0
308

Novi kandidat američkog predsjednika Donalda Trampa za ministra odbrane, Mark Esper, vojni je veteran, koji je služio u prvom ratu u Iraku, a ima iskustvo i kao savjetnik za nacionalnu bezbjednost na Kapitol hilu i kao lobista u odbrambenoj industriji.

Tramp je u utorak najavio da će državni sekretar zadužen za vojsku Mark Esper biti imenovan za novog vršioca dužnosti ministra odbrane.

“Znam Marka, i ne sumnjam da će uraditi fantastičan posao”, naveo je predsjednik na svom nalogu na Twitteru.

On je kasnije novinarima rekao da će najvjerovatnije predložiti Espera za stalan posao.

“Iskreno, to bi vrlo brzo moglo da se dogodi Marku Esperu. On je veoma iskusan”, rekao je Tramp.

Esper je položio zakletvu kao državni sekretar zadužen za vojsku u novembru 2017. godine, nakon što je sedam godina radio kao potpredsjednik za odnose sa vladom u izvođaču radova za sektor odbrane Rejtion (Raytheon), podsjeća AP.

On je ranije služio kao savjetnik za nacionalnu bezbjednost bivšeg lidera većine u Senatu Bila Frista.

Esper je bio politički direktor Odbora Predstavničkog doma SAD za oružane snage i član osoblja u Komitetu za strane poslove Senata SAD, kao i savjetnik bivšeg ministra odbrane u Obaminoj administraciji, Čaka Hejgela, dok je on bio u Senatu.

Esper je proveo više od deset godina u vojsci, a služio je i u Zalivskom ratu 1990. i 1991. godine.

Imenovanje Espera uslijedilo je nakon što je vršilac dužnosti ministra odbrane SAD Patrik Šenahan povukao kandidaturu za prvog čovjeka američke vojske, prije nego što je njegova zvanična nominacija dospjela pred Senat.

Šenahan je rekao da je u pitanju “bolna porodična situacija”, koja bi naškodila njegovoj djeci i ponovo otvorila “rane na kojima smo godinama radili kako bi ih izliječili”.

Američki mediji objavili su juče navode o optužbama za nasilje u porodici vezane za Šenahana i njegovu porodicu.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here