Ko je ukrajinski poslanik na kog je pucano: Plejboj, “trn u oku”

0
456

Vječeslav Sobolev, ukrajinski političar i biznismen, sinoć je bio meta neuspjelog atentata. U pucnjavi stradao njegov trogodišnji sin.

Pucnjava se dogodila u centru KIjeva, kada je nepoznata osoba otvorila vatru na njegov “rendž rover”.

Sobolevljev sin, kog je pogodio metak, preminuo je u bolnici.

Sobolev i njegova žena i dijete izlazili su iz restorana “Mario” i sjeli u kola, kada je ubica dotrčao do automobila i pucao, pišu lokalni mediji, a prenose Večernje novosti.  Istovremeno je, navodno, hitac ispaljen i iz automobila “leksus” koji je nestao sa lica mjesta. U potrazi za ubicom u Kijevu je počela specijalna policijska operacija.

Otac ubijenog djeteta, Vječeslav Sobolev je inače veoma poznat biznismen u Donjecku, koji je tokom 1990-ih prvi osnovao mrežu modernih supermarketa “Obžora”. Za poslanika Gradskog vijeća Donjecka izabran je 2002. godine.

U aprilu 2005. postavljen je za zamjenika gradonačelnika Donjecka Aleksandra Lukljančenka, ali se potom približio struji Julije Timošenko. Ubrzo je počeo da radi u Savjetu za nacionalnu bezbjednost i odbranu, a 2010. godine, po završetku mandata Julije Timošenko, postao je zamjenik šefa “Njeftgasa”.

Tri žene i petoro djece

unian@unian

Куля потрапила в голову: ЗМІ повідомили нові подробиці обстрілу Range Rover з дитиною в Києвіhttp://bit.ly/2r4WlZd 

Погледај слику на Твитеру

Sobolev je usvojio Bronislava, a sa Svetlanom je 2012. godine dobio ćerku Ninu. No već naredne godine par se razveo i Sobolev se preselio u Kijev, gdje je postao član Kijevskog regionalnog savjeta pri Bloku Petra Porošenka.

Na ljeto 2015. godine oženio se treći put Inom Viljčinskajom, vlasnicom “Platinum galerije”. Sobolev je usvojio i njenu ćerku Mariju, a Ina je u avgustu 2016. godine rodila sina, dječaka koji je danas stradao u pucnjavi.

Sam Sobolev je u jednom intervju rekao kako je otac petoro dece. Ipak, kada je posljednji put 2018. godine pričao o svojoj djeci, rekao je da ima Davida, Aleksandra i da je očuh Mariji.

Sukob oko marketa

unian@unian

У центрі Києва обстріляли Range Rover: загинула дитина (фото, відео)http://bit.ly/2DBrdmO 

Погледај слику на Твитеру

Posljednjih godina se protiv njega se u medijima vodila intenzivna kampanja koja je za cilj imala da ga diskredituje, piše strana.ua.

On je optužen da sarađuje sa Donjeckom narodnom republikom (DNR), s obzirom na to da su njegovi marketi u Donjecku nastavili da rade i nakon oružanih sukoba. Sobolev je tvrdio da je “Obžoru” prodao 2007. godine.

Optužio je bivšeg sudiju Vrhovnog privrednog suda Artura Emelianova, sa kojim je imao oštar sukob oko podjele biznisa. Pojedini mediji pišu da sukob oko posla između njih i dalje traje, mada se i dalje ne zna tačno šta je do njega dovelo.

Prema jednoj verziji, Sobolev je i nakon početka rata u Donbasu zadržao de facto kontrolu nad “Obžorom” na nekontrolisnim teritorijama, ali ju je prije nekoliko godina izgubio.

Njegovu imovinu su “iscjedili” uticajni ljudi iz DNR-a.

Nedavno je, prema pisanju portala “Strana”, on putem različitih kanala uložio napore da povrati kontrolu nad “Obžorom” što je “izazvalo sukob sa istim uticajnim ljudima koji sada upravljaju ovim supermarketima u Donjecku”.

 Video

PODIJELI