Kola krenula nizbrdo: Nemačka u recesiji, pad industrijskih porudžbina

0
402

Berlin — Industrijske porudžbine u Nemačkoj pale su u avgustu više od očekivanja zbog slabije domaće tražnje, pokazali su novi zvanični podaci.

Narudžbine robe sa oznakom “proizvedeno u Nemačkoj” pale su za 0,6 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok se tražnja za kapitalnim proizvodima stropoštala za 1,6 odsto, saopštilo je nemačko Ministarstvo ekonomije.

Analitičari Rojtersa su predviđali ukupan pad industrijskih porudžbina od 0,3 odsto.

“Nemačka ekonomija je usred recesije. Današnji podaci to opet potvrđuju”, rekao je Tomas Gicel, ekonomista “VP Benk Grup”.

Privreda Nemačke je pala za 0,1 odsto u drugom kvartalu, a skorašnji podaci su ukazali na kontinuiranu slabost u proizvodnom sektoru u trećem kvartalu.

“Vlada u Berlinu će se verovatno naći pod sve većim pritiskom da odustane od svoje stroge budžetske politike”, dodao je Gicel.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc izjavio je prošle nedelje da je zemlja u stanju da se izbori sa ekonomskom krizom, dodajući da ne očekuje da će pad privrede biti tako veliki kao što je to bio slučaj 2008/2009. godine.

“Slaba tražnja u industriji se nastavlja”, saopštilo je danas Ministarstvo ekonomije.

Nemačka izvozno orijentisana ekonomija suočena je sa negativnim posledicama usporavanja rasta globalne ekonomije i poslovnom neizvesnošću, što je posledica međunarodnih trgovinskih sporova i očekivanog izlaska Britanije iz Evropske unije. – b92

PODIJELI