Kolaps sistema PCR testiranja u Austriji, moguća taksa za nevakcinisane

0
284

BEČ – U Austriji, koja je u lockdownu od početka nedjelje, sistem za PCR testiranje u svim dijelovima zemlje je preopterećen i testiranima rezultati stižu sa velikim kašenjenjem.

Dok su prošle nedjelje Gornja Austrija i Salcburg objavile da je “pao” njihov sistem testiranja, a i Koruška ove nedjelje zbog preopterećenja donijela odluku da ne moraju više da se testiraju oboljeli od korone nakon desetodnevnog karantina, očigledno problemi postoje i u Beču.

Reporter Tanjuga u Beču morao je, pored vakcinacije da se testira za odlazak na konferenciju za štampu u Vladu Austrije, ali u tome je bio onemogućen, jer rezultat PCR testa, koji je inače besplatan, nije stigao na vrijeme.

Naime za prisustvo medijskim događajima u Vladi primjenjuje se takozvano “2G plus” pravilo, a ono predviđa da vakcinisani ili izliječeni moraju imati i negativan PCR test.

Test koji se radi u “boksovima za testiranje”, kojih ima širom grada, urađen je u ponedjeljak u 16.52 minuta, a rezultat je stigao za više od 24 sata, u utorak u 17.35.

Preopterećenje sistema testiranja, a svakodnevno se vrši više od 400.000 PCR testova, predstavlja veliki problem po nevakcinisane zaposlene.

Naime, na radnom mjestu važi “3G” pravilo, a to predviđa da na posao mogu doći samo vakcinisani, izliječeni od virusa korona ili negativno testirani.

Antigenski test, koji mogu sprovesti u apotekama, ima rok važenja od svega 24 sata, a PCR test 48 sati.

Međutim, pošto se rezultat dobije sa tolikim zakašenjenjem zaposleni nevakcinisani de fakto bi, kako ne bi imali izostanak na poslu, morali da se testiraju svakodnevno.

Ispred boksova za testiranje ima redova, negdje veći, negdje manji.

Tako, na primjer, na najvećem punktu za testiranje, u koji je moguće ući kolima, Vienna Austria Center iz dana u dan formira se ogromna kolona vozila, koja blokira i dijelove bečkog autoputa A22.

Pandemijska taksa za nevakcinisane

U diskusiji o najavljenoj obaveznoj vakcinaciji, koja treba da stupi na snagu u Austriji od februara iduće godine, sve je više prijedloga za primjenu te mjere, kao što je pandemijska taksa.

Potpredsjednik Ljekarske komore Donje Austrije Gerit Loibl rekao je da bi mogao zamisliti da se uvede pandemijska taksa za nevakcinisane u visini od 90 do 100 evra mjesečno.

Do te cifre je došao, objasnio je, uzimajući u obzir porez na duvan i navike pušača.

Prosječni pušač mjesečno sličnu svotu “plaća” državi, dodao je on.

Prema njegovim riječima, pandemijska taksa mogla bi doprinijeti povećanju stope vakcinacije.

Šalenberg: Bez datuma za okončanje lockdowna za nevakcinisane

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg poručio je da nema datuma za okončanje lockdowna za nevakcinisane.

Austrijska vlada ranije je najavila da će lockdowna trajati za vakcinisane i izliječene od virusa korona do 12. decembra, a da će biti nastavljen za nevakcinisane, i to i duže od Božića.

Šalenberg je, odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u pokrajinskom domu austrijskog parlamentu naglasio da svako ima mogućnost da se vakciniše i da je sadašnji lockdown prije svega opterećenje za vakcinisane, koji su ponovo suočeni sa ograničenjem sloboda.

Rekao je da je odluka o lockdownu za sve bila teška, te da je glavni prioritet vlade da zaštiti građane i što više navede da se vakcinišu.

“Samo tako možemo izbjeći dalje lockdowne”, podvukao je on.

Takođe je branio odluku o uvođenju obaveze vakcinisanja.

“Dosadašnje mjere nisu bile dovoljne da se poveća spremnost na vakcinaciju do potrebne stope. Dugo je postojao konsenzus da se ne uvodi obavezna vakcinacija. Sada moramo pogledati realnost u oči”, objasnio je on.

Šalenberg je kazao da je stopa vakcinacije u Austriji niska prije svega što u zemlji ima previše političkih snaga koje se javno bore protiv vakcine i ljude plaše.

“To je neodgovorno”, poručio je poslanicima Slobodarske partije (FPO).

I ministar zdravlja Volfgang Mikštan branio je u parlamentu odluku o lockdownu rekavši da je zaključavanje pouzdani instrument za razbijanje talasa infekcije.

U vezi obavezne vakcinacije istakao je da će u donošenje zakona biti uključeni eksperti, socijalni partneri i civilno društvo, kao i da će postojati normalan postupak razmatranja.

Upitan za djelotvornost veterinarskog preparata ivermektin rekao je da ne raspolaže podacima, ali da postoje već prva trovanja, kao i da lijek nije odobren za liječenje ljudi, te su i proizvođači izdali upozorenje.

Vanredna sjednica održana je na zahtjev SPO, koja je ukazala da je vlada doživjela potpuni krah u upravljanju krizom.

Poslanici SPO uputili su čak 87 pitanja Šalenbergu i Mikštajnu, kritikujući ih za neuspjeh u vakcinaciji i propuštanju prilike da se tokom ljeta zemlja pripremi za tešku jesen i zimu.

Komandant vojske zahtijeva vakcinaciju u vojsci

Komandant kopnenih snaga austrijske armije, general pukovnik Franc Rajsner zatražio je, u pismu Generalštabu, uvođenje obavezne vakcinacije za sve vojnike, tako i rezerviste, kao i civile zaposlene u Ministarstvu i vojsci.

Ta mjera bi pogodila oko 65.000 Austrijanaca, i to prije nego što uopšte bude uvedena obavezna vakcinacija u Austriji, što je planirano za februar.

Rajsner je objasnio da je ta mjera potrebna kako bi se minimizovala opasnost od ugrožavanja vojske.

Inače Rajsner je drugi po rangu u austrijskoj vojsci, tako da njegovo mišljenje ima posebnu težinu.

Protiv čega se vojska treba sve vakcinisati još nije definisano, jer se u pismu ne navodi eksplicitno korona.

“Međunarodna saradnja, u okviru raznih partnerstava, zahtijeva da austrijska vojska bude spoznata kao vjerodostojna, stabilna i spremna na zadatke”, napisao je on.

Ministarstvo odbrane objasnilo je da je pismo Rajsnera Generalštabu podrška uvođenju opšte obavezne vakcinacije u zemlji.

Već od ovog ljeta svi austrijski vojnici, koji službuju u misiji u inostranstvu ili imaju namjeru da odu moraju biti vakcinisani protiv korona virusa.

“Vojnici u mirovnim misijama moraju da se vakcinišu raspoloživom vakcinu prema aktuelnoj preporuci nacionalne komisije za vakcinaciju”, stoji u odluci vojske.

 

TANJUG

PODIJELI