Konte: Vlada spremna da ponovo interveniše

0
313

Vlada Italije spremna je da, ukoliko bude potrebno, ponovo interveniše, jer mjere koje su do sada odobrene nisu dovoljne za podršku kompanijama i domaćinstvima ugroženim usljed širenja zaraze virusom korona, izjavio je italijanski premijer Đuzepe Konte.

On je u intervjuu za dnevni list “Korijere dela sera” upozorio da će šteta koju nanosi pandemija biti ozbiljna i rasprostranjena, ta da će biti potreban “stvaran plan rekonstrukcije”.

– Nakon virusa korona ništa neće biti kao ranije. Moraćemo da sjednemo i prepravimo pravila trgovine i slobodnog tržišta – rekao je Konte.

Italija je, poslije Kine, najugroženija zemlja u svijetu kada se radi o širenju zaraze, koja se počela širiti krajem prošle godine i koja za sada ne pokazuje znakove usporavanja.

Vlada Italije planira da pruži ekonomsku podršku u vrijednosti od oko 25 milijardi evra, a danas će biti održan sastanak kabineta italijanskog premijera na kojem se očekuje da se usvoje nove mjere podrške kompanijama i porodicama.

Konte je naglasio da Italija reaguje pravilima koja će omogućiti italijanskoj ekonomiji da se suoči sa troškovima vanredne situacije.

Prema riječima italijanskog premijera, nisu planirana dalja ograničenja u Italiji, ali je važno da se poštuju ona koja su već uvedena.

Vlasti Italije su prošle sedmice uvele restrikcije, kao što su zatvaranje škola, prodavnica i sportskih događaja, kao i naređenje stanovništvu da ostane kod kuće.

Konte je napomenuo da su naučnici rekli da širenje zaraze nije dostiglo vrhunac, te da bi narednih nekoliko sedmica moglo biti najrizičnije i da je neophodna maksimalna predostrožnost.

U Italiji je usljed širenja pandemije do juče preminulo 1.809 ljudi, a zaraženo je ukupno 24.747 ljudi.

/Srna/

PODIJELI