Kremlj: Ulazak Finske u NATO primorava Rusiju da preduzima kontramjere

0
175

Širenje NATO-a primorava Rusiju da preduzme kontramjere kako bi osigurala sopstvenu bezbjednost i u taktičkom i strateškom smislu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Kremlj smatra da se time ponovo pogoršava situacija. Širenje NATO-a je napad na našu bezbjednost i nacionalne interese Rusije. Upravo tako gledamo na to. Naravno, to nas primorava da preduzimamo kontramjere kako bismo osigurali našu bezbjednost u taktičkoj i strateškoj sferi – rekao je Peskov.

Kako je precizirao, kontramjere će biti onakve kakve Rusija bude smatrala neophodnim.

– Pažljivo ćemo pratiti šta će se dešavati u Finskoj, kako će sjevernoatlantski blok koristiti teritoriju Finske u smislu raspoređivanja oružja, sistema, infrastrukture koja će biti blizu naših granica i koja će nas potencijalno ugrožavati. U zavisnosti od toga ćemo i donositi mjere. Naša vojska će vas o svemu blagovremeno obavijestiti – dodao je portparol Kremlja.

Peskov je takođe kazao da ulazak Finske u NATO ne može a da ne utiče na prirodu bilateralnih odnosa sa Moskvom, jer je NATO neprijateljska struktura.

Takođe je objasnio da se situacija sa ulaskom Finske u NATO suštinski razlikuje od problema sa Ukrajinom, jer Finska “nikada nije bila anti-Rusija i sa njom nije bilo sporova, dok je sa Ukrajinom dijametralno suprotna situacija i potencijalno mnogo opasnija”.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg izjavio da će Finska ući u NATO 4. aprila kada će zastava zemlje biti podignuta u sjedištu Alijanse u Briselu.

PODIJELI