Kurc: Nema ni prvog ni drugog talasa virusa, samo razne faze

0
418

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc smatra da nema ni prvog ni drugog talasa virusa korona, već da postoje samo razne faze i da će tako biti sve dok ne bude bilo vakcine ili lijeka.

“Vjerujem da ćemo, sve dok ne bude bilo vakcine ili lijeka, imati razne faze – faze u kojima su brojke bolje, i one koje su teže. Ja sam prije više dana, kada smo ukinuli djelimičnu obavezu nošenja maski, rekao da maske ne treba da se bace, jer će nam trebati. Imaćemo razne faze i ićićemo korak naprijed, i ponekad korak unazad u borbi protiv širenja virusa korona “, objasnio je Kurc u intervjuu televiziji “Puls 4”.

On je podsjetio da je u ponedeljak bilo skoro 70 novozaraženih, jasno više nego još prije par dana.

Međutim kaže da je dobro ako se može širenje regionalno ograničiti i povezati sa određenim grupama.

S tim u vezi je kazao da, u pokrajini Gornja Austrija, novi slučajevi mogu da se dovedu u vezu sa crkvenom i migrantskom scenom.

Ukazao je da postoji i klaster koji se dovodi u vezu sa Zapadnim Balkanom.

Kurc je podvukao da je neophodno spriječiti da se nastala žarišta rasplamsaju, te najavio da će se preduzimati mjere ako to bude potrebno.

Što se slučaja skijaškog centra Išgl tiče, za koji su mnogi evropski mediji tvrdili da je žarište koje je proširilo virus korona u Evropi, Kurc je rekao da će, ako postoji krivica, biti utvrđeno ko je kriv i on biti kažnjen.

“Međutim nećemo dozvoliti da nam neko iz inostranstva pripisuje krivicu za svjetsku pandemiju. Tome ćemo se uvijek suprostaviti”, poručio je Kurc.

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober upozorava građane povodom rasta broja aktivno oboljeilih da virus korona nije pobijeđen.

Nakon što je broj aktivno oboljelih prije dvije nedjelje bio ispod 400, on je u međuvremenu dostigao brojku od 500.

Anšober je kazao da je zabrinut i najavio detaljnu analizu klastera koji su se pojavili.

Razlog za rast broja zaraženih, smatra, moglo bi biti smanjenje svesti o riziku kod dijela stanovništva.

“Moj apel posebno upućujem tom dijelu stanovništva da ne dozvole da ih zavaraju dobre brojke od proteklih nedelja. Virus nije otišao na odmor, on je i dalje među nama i veoma je opasan”, kazao je on.

Austrijanci, prema njegovim riječima, treba odgovorno da se ponašaju i i dalje se pridržavaju svih mjera.

“To što je djelimično ukinuta obaveza nošenja zaštitnih maski ne znači da su maske zabranjene. Svrsishodno je, iz sopstvene odgovornosti i dalje nositi masku”, naglasio je on.

/Tanjug/Nezavisne/

PODIJELI