Kuzmanović: Јedinstvo u Srpskoj – odgovor na političke odluke

0
509

Ustavni sud BiH je, ponovnim osporavanjem 9. januar kao Dana Republike Srpske, potvrdio da ne donosi pravne, već političke odluke, a jedini odgovor na takvo ponašanje jeste jedinstvo koje moraju da pokažu svi u Srpskoj, smatra predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović.

On je naglasio da je Ustavni sud BiH potvrdio da je potpuno dezorijentisan i da donosi neustavne i politički štetne odluke koje su usmjerene protiv elementarnih prava i interesa konstitutivnog naroda i Republike.

– Odluka suda je podstakla snažnu homogenizaciju i jedinstvo političke, pravne, kulturne zajednice u Srpskoj. Predstojeći sastanak kod predsjednika Republike, uvjeren sam, rezultiraće jedinstvenim stavom i odgovorom na odluku suda da je ona politička, a ne pravna, da će Narodna skupština dati adekvatan odgovor, te da ćemo 9. januar – Dan Republike i dalje slaviti još snažnije i miroljubivije – izjavio je Kuzmanović za Glas Srpske.

Kuzmanović, koji je bivši predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske, istakao je da narod želi da Srpska opstane i da se razvija, a takvo jedinstvo političkih stranaka jedina je garancija da će se to ostvariti, te da nikakve odluke neće moći da narušavaju Republiku i elementarna prava.

Ustavni sud BiH utvrdio je u petak, 29. marta, da odredba Zakona o Danu Republike Srpske kojom se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike nije u skladu sa Ustavom BiH, pri čemu je naglašeno da se ovim ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika Dan Republike Srpske.

U Palati Republike u Banjaluci sutra će, na poziv predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, biti održan sastanak sa liderima političkih stranaka sa sjedištem u Srpskoj.

(Srna)

PODIJELI