Lagard: Žene lideri bolje rješavaju krizu sa koronom, pogledajte Merkel

0
361

Žene lideri bolje rješavaju krizu nastalu usljed pandemije virusa korona, ocijenila je direktorka Evropske centralne banke Kristin Lagard (64), hvaleći njihovu iskrenu komunikaciju i posvećenost.

– Biću izuzetno pristrasna. Ne kao centralna bankarka, nego kao ja, naučila sam da žene obično bolje obave posao – rekla je Lagard.

Lagard, koja je prva predsjednica ECB, izdvojila je njemačku kancelarku Angelu Merkel i navela njen naučno zasnovan pristup kao primjer kako su “vrlo iskrena, transparentna” objašnjenja podataka o korona virusu i stopi zaraze pomogla članovima javnosti da shvate zašto su neophodne maske, mjere socijalnog distanciranja i zatvaranja, prenosi Gardijan.

Žene čelnici Tajvana, Belgije i Novog Zelanda takođe su “nosile vodu loših vijesti kao i vodu jasnog objašnjenja i snažnih preporuka”, dodala je ona.

Njemačka je krizu izdržala bolje nego mnogi njeni evropski susjedi, dok se Tajvan i Novi Zeland smatraju primjerima uspjeha u borbi protiv pandemije.

Nasuprot tome, posmatrači su primijetili da su muški, populistički lideri poput američkog predsjednika Donalda Trampa, brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara i britanskog premijera Borisa Džonsona imali problema da spriječe izbijanja epidemija u svojim zemljama, piše Gardijan.

Bivša francuska ministarka finansija Lagard rekla je da rukovodstvo znači biti odgovoran i brižan.

– Mislim da je brižna dimenzija nešto što su (žene lideri) uspjele da iskažu dobro. I to su gledaoci i glasači vjerovatno smatrali vjerodostojnim – kaže Lagard.

/Tanjug/RTRS/

PODIJELI