Lavrov: Eliminisati mogućnost nuklearnog rata

0
299

Postoji potreba da se eliminiše mogućnost izbijanja nuklearnog rata, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u poruci učesnicima memorijalne ceremonije u Hirošimi povodom 75. godišnjice od napada atomskom bombom na ovaj grad.

Lavrov je rekao da Rusija “kao država koja posjeduje nuklearno oružje, shvata svoju odgovornost za međunarodnu bezbjednost i globalnu i regionalnu stabilnost”.

– Mi smo svjesni uticaja koji može da ima upotreba nuklearnog oružja. Naša zemlja vodi politiku mira i nekonfrontacije u međunarodnim poslovima – naglasio je glavni ruski diplomata.

On je dodao da danas “sa zabrinutošću pratimo degradaciju međunarodnih sistema za kontrolu naoružanja, odbacivanje sporazuma, zanemarivanje principa neumanjenja bezbjednosti država i značajno povećanje nuklearnih rizika”, prenio je TASS.

– U toku je alarmantna promjena u vojnoj doktrini i političkim inicijativama prema ideji da je prihvatljivo angažovati nuklearno oružje kao ratno sredstvo – rekao je Lavrov.

On je napomenuo da je potrebno “eliminisati rizik od vojnog sukoba između nuklearnih sila i odbaciti mogućnost izbijanja nuklearnog rata”.

– Čvrsto vjerujemo da se u takvom ratu ne može pobijediti i da do njega nikada ne smije doći. Predlažemo da sve nuklearne sile zvanično potvrde da su privržene ovoj dogmi – zaključio je Lavrov.

On je podsjetio da je Moskva privrežena odredbama Sporazuma o neširenju naoružanja i da poziva na produžavanje sporatuma START.

Lavrov je rekao da nepristrasna analiza onoga što se dogodilo u avgustu 1945. godine potvrđuje da vodeće svjetske sile ne mogu zanemariti činjenicu da se Drugi svjetski rat već privodio kraju.

On je ocijenio da su SAD bacanjem atomske bombe izvršile demonstraciju sile i operativnu probu nuklearnog oružja na civilima.

/Srna/

PODIJELI