Lideri EU na maratonskom samitu postigli istorijski dogovor o fondu za oporavak vrijednom 750 milijardi evra

0
327

Evropski lideri jutros su, nakon višednevnih pregovora u Briselu, postigli istorijski dogovor o višegodišnjem budžetu bloka i fondu od 750 milijardi evra za saniranje ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom virusa korona.

– Veoma dug sastanak je doveo do dobrog zaključka – rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

Dodala je da su postigli dogovor nakon novog prijedloga Evropske komisije i Evropskog savjeta o paketu pomoći oporavku.

– Zadržan je ukupni obim od 750 milijardi evra. Grantovi će biti manji, 390 milijardi evra, a pozajmice će biti 360 milijardi evra – pojasnila je Merkel.

Članice EU su bile podijeljene oko veličine i uslova fonda za oporavak.

Zemlja članice najteže pogođene pandemijom zalagale su se za solidarnost EU kako bi se ublažila ekonomska kriza, ali takozvana “štedljiva četvorka”, grupa koju čine Austrija, Holandija, Švedska i Danska, insistirale su na budžetskoj disciplini.

– Sporazum pokazuje da je Unija sposobna da zajednički djeluje, čak i tokom velikih kriza – istakla je Merkelova.

Dodala je da je dogovor pokazao da je blok spreman da ide novim stazama u neobičnim okolnostima.

– Ovo je važan signal da EU, čak i sa različitim pozadinama, može da preduzme mjere – istakla je Merkelova.

Makron je izjavio da je postizanje dogovora razlog za slavlje jer pokazuje koliko su evropske zemlje spremne daleko da idu radi postizanja zajedničkog rezultata.

– Mislim da s pravom možemo da se radujemo – poručio je Makron.

Premijer Italije Đuzepe Konte rekao je da će Italija dobiti 28 odsto novca, odnosno 209 milijardi evra od usaglašenih 750 milijardi, od čega će 81 milijarda biti u grantovima, a 127 milijardi u vidu pozajmica.

On je rekao da će fond omogućiti zemljama EU da se “snažno i efikasno” suoče sa krizom.

– Zadovoljni smo usvajanjem ambicioznog plana, koji će nam omogućiti da se snažno i efikasno suočimo sa krizom – istakao je Konte na konferenciji za novinare nakon pet dana pregovora u Briselu.

Španija će dobiti 140 milijardi evra iz fonda EU.

Španski premijer Pedro Sančez je rekao da će nešto više od polovine novca Španiji biti obezbijeđeno kroz grantove, odnosno 72,7 milijardi evra, dok će ostatak biti pozajmica koju će Madrid morati da vrati.

– To je sjajan sporazum za Evropu i za Španiju. Evropa je postavila temelj za odgovor na krizu izazvanu Kovidom-19 i nije izgubila iz vida sutra – poručio je Sančez u obraćanju novinarima u Briselu.

Prema riječima Sančeza, Španija će sredstva iskoristiti za ohrabrivanje investiranja u digitalnu transformaciju ekonomije, kao i na tranziciju na ekološke energetske izvore i edukaciju.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis naglasio je da sporazum predstavlja nacionalni uspjeh, zahvaljujući kojem će za Grčku biti izdvojeno oko 72 milijarde evra.

Micotakis je naglasio da je fond omogućio EU važno finansijsko sredstvo.
– Danas smo uspjeli da obezbijedimo vrlo ambiciozan odgovor, koji će odgovoriti na simetrični šok koji je izazvala pandemija u svim ekonomijama – istakao je Micotakis.

On je rekao da će novac biti pažljivo raspoređen u Grčkoj, koja nema namjeru da protraći značajan evropski kapital koji ima na raspolaganju.
– Ulagaćemo u korist svih Grka – poručio je Micotakis.

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je da će Hrvatskoj pripasti 22 milijarde evra iz velikog fonda EU.

– Usvojili smo budžet za idućih sedam godina. U Hrvatsku donosimo 22 milijarde evra koje su garancija brzog privrednog oporavka i daljnjeg ravnomjernog razvoja zemlje – napisao je Plenković na rano jutros “Tviter” nalogu.

Samit lidera EU 27 o paketu za oporavak samo je za 20 minuta kraći od najdužeg samita u istoriji EU.

Sastanak lidera koji je počeo u petak 17. jula u 10 časova ujutru završen je u utorak u 5:45 ujutru.

– Trebalo je da završimo u 6:05 kako bi oborili rekord sa samita EU u Nici 2000. godine. Tražio sam da trajemo malo duže i svi su se smijali” -izjavio je premijer Holandije Mark Rute.

Rute je dodao da mu se učinilo da je uspjeti da se dostigne rekord iz Nice zbog “dužeg završnog govora italijanskog premijera Kontea”, ali da su na kraju “ipak završili ranije”.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izračunala je da je ovaj samit trajao ukupno 90 časova.

Lideri ocjenjuju da su pregovori tokom “četiri dana i četiri noći” bili teški i povremeno puni tenzija, a nisu izostale i međusobne optužbe

– Sa svima sam i dalje u dobrim odnosima. Ipak svi smo mi profesionalci – poručio je na kraju samita Mark Rute na čiji račun je tokom pregovora sizalo najviše kritike kako zbog čvrstog stava oko striktnih uslova raspodjele novca tako i zbog insitiranja na smanjenju fonda namijenjenog za bespovratnu pomoć.

Samit EU 27 u Briselu ovoga puta održao se u izmijenjenim uslovima zbog mera suzbijanja infekcije Kovida-19.

To je podrazumijevalo i smanjenu brojnost delegacija i “fizičko” odsustvo medija koji su samit mogli da prata “na daljinu” preko intetrnet platformi. U pokušaju da prekrate vrijeme i ostanu budni do postizanja dogovora, novinari su posljednje noći na zajedničkim internet platfomama i grupama razmjenjivali slike svojih ljubimaca.

/Glas Srpske/

PODIJELI