Ljekar tvrdi da je gušenje najvjerovatniji uzrok Flojdove smrti

0
178

Ljekar službe hitne pomoći u bolnici u Mineapolisu svjedočio je da je Džordž Flojd najvjerovatnije umro od manjka kiseonika, što je podržalo tezu tužilaštva, koje bivšeg policajca Dereka Šovina tereti za ubistvo, pošto je više od devet minuta koljenom Flojdu pritiskao vrat za vrijeme hapšenja prošlog maja.

Doktor Bredford Langenfeld, ljekar hitne pomoći koji je pokušao da oživi Flojda a kasnije ga proglasio mrtvim, svjedočio je da je zaključio da je Flojd, 46-godišnji Afroamerikanac, najvjerovatnije preminuo od asfiksije.

Langenfeld, koji je svedočio na početku druge nedelje suđenja, rekao je da je Flojdu srce prestalo da radi prije nego što je doveden u bolnicu. Ljekar je ispričao da su mu radnici službe hitne pomoći rekli da su prethodno oko 30 minuta pokušavali da ožive Flojda.

Rekao je da mu, međutim, nije pomenuto da je policija uložila bilo kakav napor da Flojda povrati u život, nakon što je uhapšen pod sumnjom da je pokušao da u jednoj prodavnici plati falsifikovanom novčanicom od 20 dolara, prenosi Glas Amerike.

Šovinov advokat Erik Nelson pitao je doktora Langenfelda da li neke droge mogu da izazovu nedostatak kiseonika, a ljekar je potvrdio da fentanil i metamfetamin, koji su pronađeni u Flojdovom organizmu, mogu da imaju takav efekat.

Šovin, koji je bjelac, radio je u policiji 19 godina, dok nije otpušten prošle godine posle Flojdove smrti.

Izjasnio se da nije kriv po optužnici za ubistvo drugog stepena. Slučaj se iznosi pred 12-članom porotom u kojoj su predstavnici različitih rasa.

Šovinov advokat iznio je tvrdnju da je Flojd preminuo zbog zdravstvenih problema od kojih je bolovao i da je Šovin tokom hapšenja slijedio pravila svoje policijske obuke.

Incident je 25. maja 2020. pokrenuo masovne proteste zbog policijskog tretmana manjina u SAD i širom svijeta.

/Tanjug/Glas Srpske/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here