Lukašenko: Bjelorusija će se boriti zajedno sa Rusijom u slučaju direktne agresije

0
180

MINSK- Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da bi svojoj vojsci naredio da se bori uz Rusiju samo u slučaju da neko izvrši napad na bjelorusku teritoriju, javila je bjeloruska državna agencija Belta.

Lukašenko, koji je u više navrata odbacio navode Kijeva i Zapada da bi njegova zemlja mogla biti uvučena u rat sa Ukrajinom na strani Rusije, rekao je da planira da se sutra sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prenio je Rojters.

– Spreman sam da se borim uz Ruse sa teritorije Bjelorusije samo u slučaju da barem jedan vojnik dođe na bjelorusku teritoriju kako bi ubijao moj narod. Ukoliko izvrše agresiju na Bjelorusiju, odgovor će biti najoštriji i rat će primiti sasvim drugačiju prirodu – istakao je Lukašenko.

Zapad tvrdi da je Rusija iskoristila Bjelorusiju kao početni položaj za ono što zapadni mediji i političari nazivaju “invazijom na Ukrajinu”, te da je sa bjeloruske teritorije započeta “neuspješna ofanziva na Kijev”.

Rojters podsjeća da je zabrinutost Zapada da se Minsk priprema za aktivnu ulogu u sukobima u Ukrajini posljedica zajedničkih vojnih aktivnosti i vježbi Rusije i Bjelorusije.

PODIJELI