Lukašenko: Protaševič planirao da izvede krvavu pobunu

0
316

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je opozicioni bloger Roman Protaševič, čije je hapšenje izazvalo međunarodno negodovanje, planirao da izvede krvavu pobunu u Bjelorusiji, javio je Tass.

Protaševič je stavljen na potjernicu bjeloruskih vlasti u novembru, nakon prošlogodišnjih masovnih protesta organizovanih zbog sporne izborne pobjede Aleksandra Lukašenka, prenio je Rojters.

Lukašenko je optužio Zapad da je pokušao da iskoristi preusmjeravanje aviona “Rajanera” tokom vikenda za vođenje hibridnog rata protiv njega i rekao da je lažno prikazao njegovo postupanje u vezi sa incidentom.

On je naveo da je postupio legalno i u skladu sa svim međunarodnim normama, ali da su oni koji mu ne žele dobro pokušali da iskoriste avionsku epizodu kako bi probali da podriju njegovu vladavinu.

“Kao što smo predviđali, oni koji nam ne žele dobro izvan zemlje i u zemlji su promjenili metode napada na državu”, rekao je Lukašenko u parlamentu.

Oni koji nam ne žele dobro su prešli mnoge “crvene linije” i napustili su zdrav razum i ljudski moral, istakao je predsjednik Belorusije.

Ovo je prvi njegov komentar nakon prinudnog sletanja putničkog aviona “Rajanera”, koje je izazvalo međunarodno negodovanje, preneo je Rojters.

Predsjednik Bjelorusije, kako tvrdi agencija, naredio je u nedjelju prinudno sletanje u Minsk aviona kompanije “Rajaner” u kojem je putovao istaknuti opozicioni bloger Roman Protaševič.

U izveštaju britanske novinske agencije se navodi da je Lukašenko lično naredio i da jedan avion beloruske ratne avijacije doprati avion “Rajanera” do aerodroma u Minsku.

Protaševič, koji je bio na poternici beloruskih vlasti nakon prošlogodišnjih masovnih protesta organizovanih zbog sporne izborne pobede Aleksandra Lukašenka, uhapšen je nakon sletanja aviona na aerodrom u Minsku.

/Tanjug/Glas Srpske/

PODIJELI