Makron pozvao ambasadore da se više posvete zapadnom Balkanu

0
272
Francuski predsjednik Emanuel Makron zatražio je od francuskih ambasadora u svijetu da se ponovo geografski uključe u događanja na zapadnom Balkanu, pomenuvši kao konkretan primjer Srbiju.

Kako se navodi u govoru koji je u cijelosti objavljen na sajtu Predsjedništva Francuske, on je istakao da Pariz mora ponovo da investira u zemlje koje Francusku istinski vole, kako ne bi dozvolio da druge evropske sile “igraju igru na mjestu Francuske”.

– U suprotnom će o zapadnom Balkanu odlučivati SAD, Rusija i Turska. Ovdje isto i Njemačka ima svojih zamisli i moram da kažem da su one mnogo efikasnije i više strateške nego naše – rekao je, između ostalog, francuski predsjednik.

On je podsjetio da je u julu posjetio Srbiju.

– Mislim da je posljednja predsjednička posjeta Srbiji bila 2001. godine, to je ludilo. Kad, na primjer, vidim koliko investiramo u oblasti kulture, mnogo manje investiramo u oblasti javnog života, nego u nekim zemljama koje su znatno manje strateške i znatno udaljenije – rekao je Makron na tradicionalnoj ambasadorskoj konferenciji, navedeno je na sajtu Predsjedništva Francuske.

Podsjećajući na posjetu Srbiji, on je istakao da je primijetio da su u tim zemljama u kojima Pariz manje investira, predstavnici Francuske dočekivani sjajno.

– Da bismo imali evropsku strategiju, moramo razmišljati o granicama Evrope . poručio je Makron ambasadorima.

Francuski predsjednik je dan poslije Samita G7 u Bijaricu pozvao diplomate da pomognu da se Evropa pretvori u “izbalansiranu silu”, a ne u “silu pridruženu” SAD i Kini.

Makron je u govoru pred oko 200 ambasadora poručio da se zalaže za “odvažnu strategiju” francuske diplomatije, ističući da je neophodno približavanje EU i Rusije.

– Odgurnuti Rusiju od Evrope bila bi duboka greška – poručio je Makron, prenosi RTRS.

PODIJELI