Medvedev: Navaljni politička protuva, avanturistički hoće na vlast

0
236

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog smatra “političkim probisvijetom koji na avanturistički način nastoji da se popne na vlast da bi postigao sopstvene ciljeve”.

“Reći ću ono što mislim o Navaljnom. Kao i ranije i sada Navaljnog smatram političkom protuvom, čovjekom koji na avanturističke načine pokušava da se popne na vlast zarad postizanja sopstvenih ciljeva i nikako drugačije”, rekao je Medvedev.

On je za ruske medije ocijenio da su njegove djelatnosti, u tom smislu, sada postale mnogo ciničnije i neobuzdanije nego prije nekoliko godina.

Medvedev je naveo da je sam Navaljni za sebe rekao da je zdrav i da su dalje prepirke po ovom pitanju očigledno neprimjerene, a da su za proceduralne postupke potrebni dokumenti koji se Rusiji ne daju.

“Koliko sam shvatio, on je nedavno rekao da je zdrav. Znači, zdrav je i hvala Bogu, prema tome, prepirke po ovom pitanju u budućnosti su očigledno neprimjerene. A ako razlog i dalje postoji, onda bi, kako su više puta govorile moje kolege i iz Ministarstva spoljnih poslova i iz bezbjednosnih organa, ruska strana trebalo da dobije podatke o njegovom zdravlju, jer nam takvi podaci nisu dati”, istakao je Medvedev.

On je objasnio da će moći da se donesu neke proceduralne odluke ako se dobiju dokumenti.

Navaljni je hospitalizovan 20. avgusta 2020. u Omsku nakon što mu je pozlilo u avionu na putu iz Tomska. Na osnovu analiza, omski ljekari su kao glavnu dijagnozu dali metabolički poremećaj, koji je izazvao jaku promjenu nivoa šećera u krvi.

Čime je to njegovo stanje prouzrokovano, još nije jasno, ali prema riječima omskih ljekara, u krvi i urinu Navaljnog nisu pronađeni otrovi.

Ruski opozicionar vratio se 17. januara sa liječenja iz Njemačke i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi.

Prema navodima Federalne kazneno-popravne službe Rusije, Navaljni je pritvoren zbog kršenja uslovne kazne i za njim je 29. decembra 2020. godine izdata potjernica u Rusiji.

On ima dvije uslovne osude. Prva je u slučaju “Kirovles” u vezi sa pronevjerom više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju “Iv Roše” za krađu više od 30 miliona rubalja, prenosi “Sputnjik”.

/SRNA/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here