Mejova održala oproštajni govor, nije mogla sakriti suze

0
260

Britanski poslanici su ovacijama ispratili bivšu premijerku Terezu Mej nakon njenog posljednjeg, povremeno emotivnog pojavljivanja na dužnosti u parlamentu.

Činilo se kako je 62-godišnja Mejova jedva suzdržavala suze dok se na odlasku rukovala sa predsjednikom Donjeg doma, Džonom Berkovom.

– Popodne ću se vratiti u poslaničke klupe i to će biti prvi put u 21 godinu, što će biti zaista velika promjena – rekla je ona.

Glas joj je zadrhtao kada je poručila da će “dužnost služenja našim biračima ostati i dalje moja najveća motivacija”.

Bivša premijerka je na parlamentarnoj sjednici zadala i posljednji udarac vođi opozicije Džeremiju Korbinu kada mu je predložila da, kao i ona, podnese ostavku.

U Dauning Stritu će održati kratak govor, a zatim će kraljici Elizabeti Drugoj službeno podnijeti ostavku i predložiti Borisa Džonsona za mandatara.

Mejova je mjesto premijerke preuzela nakon referenduma 2016. u kojemu je izglasan izlazak iz Evropske unije, a ostavku podnosi nešto više od tri godine nakon što nije uspjela da provede Bregzit.

Ostavku je danas podnio i ministar finansija Filip Hamond, jer je i ranije obećao da će radije otići nego služiti u Džonsonovoj vladi.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here