Melburn se sprema za izlazak iz najdužeg lokdauna na svijetu

0
405
Foto: Paul Macallan/Unsplash | Melburn se sprema za izlazak iz najduzeg lokdauna na svijetu

Milioni stanovnika Melburna spremaju se da izađu iz najdužeg lokdauna na svijetu večeras poslije ponoći, nakon što je australijska država Viktorija dostigla planirani broj vakcinisanih, pa će kafići, restorani i pabovi biti otvoreni za revakcinisane osobe.

Građani Melburna su proveli u pandemijskom lokdaunu u šest navrata ukupno 262 dana, kako bi se spriječilo širenje vrlo zaraznog delta soja, prenio je Rojters.

To je najveći broj dana pod jakim restriktivnim mjerama koje je proveo jedan grad u svijetu, iza Melburna slijedi argentinski Buenos Ajres, koji je bio 234 dana pod lokdaunom, dodali su australijski mediji.

Zvaničnici su obećali da će ukinuti mjere kada broj revakcinisanih osoba starijih od 16 godina prijeđe više od 70 odsto.

Premijer Skot Morison potvrdio je danas da je Australija dostigla tu brojku, a još više restriktivnih mjera će se ublažiti kada broj revakcinisanih pređe 80, odnosno 90 odsto.

U Viktoriji je danas zabilježeno 2.232 novih slučajeva kovida, a u Novom Južnom Velsu, gdje je glavni grad Sidnej, broj oboljelih je danas skočio na 372, u odnosu na 283 dan ranije.

TANJUG

PODIJELI