Merkel: Njemačka vapi za kvalifikovanim radnicima

0
417

Nemačka početkom iduće godine donosi nov zakon koji bi trebalo da olakša uvoz kvalifikovanih radnika izvan Evropske unije, najavila je njemačka kancelarka Angela Merkel i upozorila na “očajničku” potrebu privrede za radnicima.

Prema posljednjim procjenama, u Njemačkoj je trenutno nepopunjeno 1,3 miliona radnih mjesta.

U ekonomski najjačoj članici EU-a radi više od dva miliona građana iz neke od zemalja Unije. “Ali to nije dovoljno i zato moramo potražiti kvalifikovane radnike izvan EU”, rekla je kancelarka.

“Bez dovoljno stručnjaka ni jedna privreda ne može da preživi”, upozorila je u redovnoj videoporuci subotom koju je potpuno posvetila novom zakonu, prenosi Hina.

Istakla je kako se potreba za stručnjacima iz inostranstva ne odnosi samo na akademski obrazovane radnike, nego i na strukovna zanimanja.

“Mi trenutno imamo brojne obrtnike i preduzeća koja su u očajničkoj potrazi za kvalificiranom radnom snagom”, istakla je Merkel.

Zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage stupiće na snagu 1. marta 2020. godine, a cilj mu je da otvori put radnicima izvan EU-a da dođu i ostanu da žive u Njemačkoj.

/Agencije/

PODIJELI