Merkel: Razgovaraćemo s Brazilom o pošumljavanju Amazonije

0
246

Njemačka i druge zemlje razgovaraće sa Brazilom o pošumljavanju Amazonije kada požari tamo budu ugašeni, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Naravno, to je brazilska teritorija, ali ovdje su u pitanju prašume i to je zaista globalno pitanje, ugrožena su pluća cijele naše Zemlje, zato moramo da nađemo zajednička rješenja”, istakla je Merkel.

Na samitu G7 u Bijaricu Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron razgovarali su sa predsjednikom Čilea, a njemačka kancelarka je navela da nude “svu moguću logističku i drugu pomoć”, koju će organizovati EU.

Merkel je dodala i da brazilski predsjednik Žair Bolsonaro ulaže “značajne snage” u borbu protiv požara.

Uz podršku vojnih aviona, brazilski vojnici su počeli da se raspoređuju po prašumama Amazonije u borbi protiv požara koji pogađaju taj region rekordnim intenzitetom.

Odluka o angažovanju vojske uslijedila je nakon mnogobrojnih kritika na račun brazilskog predsjednika Bolsonara i načina na koji se ponio prema krizi. On je u petak donio dekret o angažovanju vojske u gašenju požara, poručivši da je posvećen zaštiti regiona Amazona.

Uprkos zabrinutosti međunarodne zajednice, Bolsonaro je novinarima rekao da se situacija vraća u normalu. Rekao je i da “razgovara sa svima” o tom problemu, uključujući predsjednika SAD Trampa, španskog premijera Pedra Sančeza i nekoliko lidera Latinske Amerike.

PODIJELI