Merkel: Virus korona je promijenio svijet, moglo i brže da se djeluje

0
298

Njemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas da vakcine protiv virusa korona nude izlazak iz pandemije, ali da je Kovid – 19 promijenio svijet i da je brzina djelovanja mogla biti bolja.

– Njemačka je dio Evrope i svi smo na početku pravili greške, refleksno se povukli. Ali onda smo naučili da je bolje zajednički djelovati – objasnila je Merkelova.

Merkelova je dodala da je pouka svega da je brzina djelovanja mogla biti bolja, ukazujući da su procesi postali birokratski, traju predugo i da na tome treba raditi.

Merkelova je, u video-obraćanju na Svjetskom ekonomskom forumu, ukazala da pandemija ostavlja duboke tragove u privredi i društvu.

– To će sigurno obilježiti naš život narednih mjeseci i godina – naglasila je Merkelova.

Merkelova je istakla da je bilo moguće brzo i odlučno djelovanje u održavanju privrede, ali da postoje nedostaci u digitaliziciji, gdje je neophodno biti brži.

Ukazala je da je virus pokazao ranjivost svijeta.

– To se posebno vidjelo kada je virus prešao sa životinje na ljude. Između ostalih Pariska povelja se pokazala ispravnom i moramo na tome sarađivati – poručila je Merkelova.

Njemačka, prema njenim riječima, već sada više od 40 odsto svoje proizvodnje energije dobija iz obnovljivih izvora.

S tim u vezi se izjasnila za držanje kursa u pravcu veće održivosti, dodajući da bi više od 35 odsto novca trebalo da se usmjeri na zaštitu klime.

– Velika opasnost nakon pandemije je u tome da se svi najprije samo na sebe fokuisiramo, nas industrijske nacije – upozorila je Merkelova.

Merkelova je istakla da “soliranje” ne bi pomoglo u rješavanju problema.

S tim u vezi se izjasnila i za međunarodnu saradnju u vakcinaciji.

Založila se za raspodjelu vakcina, ističući da kada neko dobije pomoć u takvoj situaciji onda se toga sjeća više nego kada dobije pomoć u dobrim trenucima.

Isto tako je tražila jačanje Svjetske zdravstvene organizacije, ocjenjujući da je dobra vijest najava povratka SAD.

/Tanjug/RTRS/

PODIJELI