Merkel više nije najmoćnija žena na svijetu

0
223

NJUJORK – Filantrop i bivša supruga osnivača Amazona Džefa Bezosa Mekenzi Skot našla se na vrhu Forbsove liste 100 najmoćnijih žena svijeta i tako je zamijenila bivšu kancelarku Angelu Merkel kojoj je ta titula pripala na 15 od prethodnih 17 rang lista američkog magazina.

Merkel ne samo da više nije u vrhu, već je uopšte nema na najnovijoj listi objavljenoj 7. decembra.

Glavni razlog zašto je Skot kao treća najbogatija žena na svijetu sa bogatstvom od 59,4 milijarde dolara završila na vrhu ove liste je njen ogroman filantropski rad, navodi se u objašnjenju Forbsove odluke.

Naime, Skot je dala 8,6 milijardi dolara svog bogatstva u dobrotvorne svrhe, uključujući 2,7 milijardi dolara samo u ovoj godini.

U decembru prošle godine, ona je donirala preko 4,1 milijardi dolara usred pandemije kovida-19.

Potpredsjednica SAD Kamala Haris zauzela je drugo mjesto na listi, postavši tako najbolje rangirana političarka u istoriji SAD, a treće mjesto pripalo je predsjednici Evropske centralne banke Kristin Lagard.

Na listi su i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (8.), predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (15.), direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva (22.), kraljica Elizabeta Druga (70.), ali i Rijana (68.), Bijonse (76.) i Serena Vilijams (85.)

Moćne žene na listi za 2021. godinu kontrolišu ili utiču na prihode vrijedne 3.300 milijardi dolara i nadgledaju 6,7 miliona zaposlenih.

Na ovogodišnjoj rang listi je i 14 žena milijardera sa bogatstvom od 167 milijardi dolara.

PODIJELI