Ministri: Ako Džonson preuzme kabinet, mi odlazimo

0
209
Britanski ministar finansija Filip Hamond rekao je da će u srijedu podnijeti ostavku prije nego što mu Boris Džonson uruči otkaz, ukoliko preuzme premijerski kabinet.

Prije njega, ostavku je za isti dan najavio ministar pravosuđa Dejvid Gok.

“Јa sam siguran da neću biti otpušten, zato što ću podnijeti ostavku prije nego što do toga dođe. Pod pretspostavkom da Boris Džonson postane premijer, shvatam da bi njegovi uslovi za služenje u njegovoj vladi obuhvatali prihvatanje izlaska iz EU bez sporazuma 31. oktobra. To nije nešto što bih ja ikada mogao da potpišem”, kazao je Hamond.

Njegov kolega, ministar pravosuđa Gok izjavio je prethodno da odlazi u srijedu ukoliko Džonson pobijedi na unutarstranačkim izborima u Konzervativnoj partiji i postane novi premijer.

Indipendent prenosi da je Gok obavljao ovu funkciju od juna 2016. kada je premijerka postala Tereza Mej i da je sada poručio da neće moći da nastavi sa radom u vladi pod Džonsonom, bivšim šefom diplomatije, ukoliko on bude tražio Bregzit bez sporazuma s EU.

Gok je oceijnio da bi takav potez Londona vodio nacionalnom “poniženju”.

“S obzirom na to, da sam bio u kabinetu od kada je Tereza Mej došla na vlast, mislim da bi bilo odgovarajuće od mene da podnesem ostavku poput nje”, kazao je Gok.

Trka za novog lidera torijevaca ulazi u posljednjih 48 sati, glasanje je sutra, a rezultati će biti saopšteni narednog dana, a Džonsonov protivnik je aktuelni britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here