Morž potopio čamac ruske mornarice

0
820
Gumeni čamac severne flote ruske mornarice koja je u zajedničkoj misiji sa Ruskim geografskim društvom u Severnom ledenom okeanu potonuo je poslije napada morža, a mornari i naučnici su uspjeli da se spasu nepovrijeđeni.

Mornari Severne flote i naučnici Ruskog geografskog društva bili su na misiji u Zemlji Franca Jozefa, arhipelagu na dalekom severu Rusije u Severnom ledenom okeanu. Arhipelag čini 191 ledeno ostrvo, koje je udaljeno samo 900 kilometara južno od Sjevernog pola.

Grupa od nekoliko članova ekspedicije nalazila se u gumenom čamcu kojim su se prevozili do rta Heler kada ih je napala razjarena ženka morža.

“Vjerovatno je u strahu za svoje mladunce napala naš gumeni čamac. Čamac je potonuo, ali izbjegnuta je tregedija zahvaljujući brzoj reakciji vođe odreda. Svi učesnici su bezbedno stigli do obale“, navodi se u saopštenju Geografskog društva.

Slično saopštenje je izdala i pres služba Sjeverne flote, dodavši da je dobro koordiniranim akcijama vojnika čamac uspio da pristane, a da životinji nije povrijeđena.

Ova ekspedica pokušava da istraži puteve polarnih straživača koji su ovuda plovili pre više od jednog vijeka i pokušavali da opišu ovaj pusti, zaleđeni arhipelag.

Geografsko društvo naglašava da i ovaj napad morža koji su oni doživjeli govori koliko je ova oblast opasna po ljude. Osim izbegavanja divljih životinja, istraživači su takođe morali da izbegavaju oluje i prežive ekstremno niske temperature.

(Livescience)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here