Muslimani obilježavaju ramazan pod mjerama blokade

0
318

Muslimani širom svijeta počeli su danas obilježavanje ramazana uz zabrane porodičnih okupljanja i masovnih molitvi zbog pandemije virusa korona.

Ove godine, sveti mjesec tokom kojeg muslimani poste proteći će u sumornom raspoloženju za mnoge širom Azije, Bliskog istoka i sjeverne Afrike, prenio je AFP.

Restrikcije su umanjile radost vjernika u Indoneziji, najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji u svijetu, gdje su nacionalne vjerske organizacije pozvale vjernike da ostanu kod kuće.

Pojedini vjerski lideri u Aziji, gdje živi skoro milijarda svjetskih muslimana, odbacili su strah od širenja oboljenja Kovid-19.

Vodeća islamska organizacija u konzervativnoj indonezijskoj provinciji Aće odbacila je nacionalno naređenje građanima da ne napuštaju domove.

Nekoliko hiljada vjernika prisustvovalo je sinoćnjim molitvama u najvećoj džamiji u glavnom gradu Banda Aće, ali je vjernika bilo manje nego inače.

Poslije velikih islamskih vjerskih skupova u Maleziji, Pakistanu i Indiji uslijedili su talasi zaraze u ovim zemljama tokom nekoliko prethodnih sedmica.

/Srna/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here