Na listi 100 najuticajnijih žena svijeta i Greta

0
378

Britanski BBC je objavio listu 100 najuticajnijih žena svijeta u 2019. godini na kojoj su se našle osobe iz svih dijelova svijeta, ali nijedna iz regiona Balkana.

Na listu su uvrštene žene koje su svojim djelovanjem na neki način bile inspiracija drugima te su snažno uticale na određena globalna dešavanja u oblastima kojima se bave, od nauke, sporta pa do umjetnosti.

Na listi BBC-ja se, između ostalog, nalazi i tinejdžerska klimatska aktivistkinja iz Švedske Greta Thunberg, koja je nedavno u obraćanju na samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama u Njujorku oštro osudila svjetske lidere zbog toga što ne ulažu potrebne napore u borbi protiv klimatskih promjena.

Osim mlade Šveđanke na listi 100 najuticajnijih žena našli se i iranska atletičarka Kimia Alizadeh, koja je 2016. godine postala prva Iranka koja je osvojila medalju na Olimpijskim igrama otkako je zemlja počela da se takmiči 1948. godine.

Na listi se takođe nalaze i aktivistkinja za prava žena iz Kuvajta Alanoud Alsharekh, brazilska političarka Tabata Amaral, najbrža žena u istoriji Velike Britanije Dina Asher-Smith, australijska fudbalerka Tayla Harris, njemačka biciklistkinja Fiona Kolbinger, ruska aktivistkinja protiv korupcije Lyubov Sobol i finska novinarka Sara Wesslin.

/Nezavisne/Anadolija/

PODIJELI