Najavljen redizajn evra

0
219

Novčanice na koje su svi već navikli u Evrozoni, a i šire, doživjeće redizajniranje.

Naime, predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard zatražila je od 19 stručnjaka iz članica Evrozone, po jednog iz svake zemlje, da do 2024. godine izaberu novi dizajn novčanica te valute, piše The Telegraph.

Trenutno se na novčanicama nalaze prozori, vrata i mostovi.

ECB kaže da su bazirani na različitim epohama i stilovima.

Novi dizajn će osmisliti panel savjetnika koji će biti sazdan od eksperata iz mnogih područja – od umjetnika i dizajnera do fizičara i arheologa, a novčanicama će se promijeniti izgled kako bi postale pristupačnije Evropljanima svih starosnih grupa i kultura.

Nakon što panel osmisli nova vizuelna rješenja, ECB će ih dati na javnu raspravu. Uslijediće konkurs nakon kojeg će se održati dodatne konsultacije, a konačnu odluku o izgledu novih evro novčanica donijeće Upravno vijeće ECB-a, tijelo koje inače donosi odluke o kamatnim stopama i sličnim pitanjima.

Novčanice se neće ukinuti

Odluka o redizajnu dolazi nakon što je odluka ECB-a o mogućnosti implementacije novog digitalnog evra zabrinula mnoge i potencijalno nagovijestila smrt fizičkog novca.

Lagardova je naglasila da se novčanice neće ukinuti.

“Novčanice ostaju. One su taktilni i vidljivi simbol zajedničke Evrope, pogotovo u vremenima krize, a još su uvijek izuzetno tražene. Nakon 20 godina, vrijeme za reviziju izgleda naših novčanica kako bismo ih učinili pristupačnijima Evropljanima svih starosnih grupa i kultura”, rekla je Lagardova.

Trenutno je u opticaju 27,6 milijardi evro novčanica koje vrijede više od 1,5 biliona evra.

Najviše je novčanica od 50 evra, kojih ima 13,4 milijardi, a slijede ih novčanice od 20 evra, kojih ima 4,5 milijardi. Novčanica od 100 evra ima dvije milijarde, a isto je toliko i novčanica od 10 i pet evra. Novčanice od 200 i 500 su rjeđe, a svakih ima po jednu milijardu.

Centralne banke zemalja Evrozone prestale su 2019. godine da izdaju novčanice od 500 evra jer je postojala bojazan da ih kriminalci koriste za efikasno prebacivanje velikih količina gotovine.

(B92)

 

PODIJELI