Najbrži voz na svijetu: Kineska “munja” brža od japanskog “metka” (VIDEO)

0
477

Kinezi su promovisali najbrži voz na svijetu. To je “Šanghaj maglev” koji treba da razvije brzinu od 600 kilometara na čas.

Prvi putnici voziće se za dvije godine. Trenutno se ovaj projekat testira između šangajskog aerodoma i grada, a brzine koje dostiže su oko 430 kilometara na čas.

Budućnost željezničkog saobraćaja je voz sa tehnologijom magnetne levitacije, koji nosi oznaku “maglev”, smatraju Kinezi. Ne ide po šinama, već lebdi na magnetnom polju iznad pruge kojom se kreće.

Zbog toga voz ima veoma mali otpor i zahvaljujući snažnim električnim motorima može da razvije nevjerovatnu brzinu. Voz trenutno postiže maksimalnu brzinu od 431 kilometar na čas, a udaljenost od 30 kilometara prelazi za sedam minuta.

Međutim, ovaj projekat je dosta skup, koštao je 1,2 milijarde dolara, a od početka je poslovao sa gubitkom. Ali, Kinezi ne odustaju. Prvi putnici voziće se u ovom vozu 2021. godine.

Јoš nije poznato na kojoj relaciji će saobraćati hiperbrzi voz. Naravno, Kinezi bi najviše željeli da to bude linija Šangaj – Peking, koji bi ovim vozom bili povezani brže nego avionom.

Putovanje avionom, uključujući i čekanje na aerodromu, traje oko četiri i po sata, a ovim superbrzim vozom isto putovanje bi trajalo jedan sat manje. Najveća prepreka i dalje su ekstremno visoki troškovi infrastrukture.

PODIJELI