NAKON OBJAVLJIVANJA SNIMAKA: Rama podnosi tužbu protiv novinara Bilda

0
276

Albanski premijer Edi Rama podnio je tužbu protiv njemačkog novinara Pitera Tidea, nakon objavljivanja snimaka prisluškivanh razgovora koji su otkrili da je aktuelni albanski premijer prijetnjama i prevarom došao na vlast.

– Njemačkom advokatu Matijasu Princu dao sam ovlaščenje da započne sudski proces u vezi navoda njemačkog lista Bild. Njemački sudovi nek odlučuju ko je u pravu, a ko je kriv. Ovo činim zato što Albanci zaslužuju da znaju istinu o pravosuđu u zemlji – napisao je Rama na Titeru.

Nakon Ramine objave reagovao je Tide.

– Za šta me optužuje? Optužuje me za objavljenu istinu? – napisao je Tide.
Reagovao je i savjetnik njemačke kancelarke Martin Henc, koji je najavio da će Edi Rama uskoro biti optužen pred međunarodnim sudom.

– Piter, ovo su posljednji potresi jedne autokratije. Gospodine Rama uskoro će se naći pred međunarodnim sudovima kao optuženi – napisao je Henc na Tviteru.

Prvi napis u njemačkom listu “Bild” je bio naslovljen “Kako mafija manipuliše sa izborima u Albaniji”, koji je bio objavljen početkom juna, kada su bili javno objavljeni i prisluškivani razgovori napravljeni od strane albanskih istražnih organa, na kojima se čuje kako su mafijaški klanovi kupovali glasovi za stranku Edija Rame.

Kod svih šest razgovora čuje se mafijaš Astrit Avdulaj koji razgovara sa gradonačelnikom primorskog grada Drača i direktorom “Vodovoda” kako bi se obezbijedili glasovi uz prijetnju i kupovinu. Kasnije, 16. juna objavljeno je 16 novih razgovora o izborima u gradu Peškopeja, na kojima se čuje i glas Edija Rame.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here