Nant: Požar u katedrali krivično djelo (VIDEO)

0
363
U požaru koji je izbio danas u katedrali u francuskom gradu Nantu na zapadu zemlje uništene su velike orgulje i vitraž u zgradi iz 15. vijeka, a ovaj slučaj se tretira kao krivično djelo, rekli su zvaničnici.

Tužilac Pjer Sen rekao je novinarima da su na tom mjestu izbila tri požara i da vlasti tretiraju incident kao krivično djelo. Druge detalje nije iznio.

Desetine vatrogasaca uspjelo je da vatrenu stihiju stavi pod kontrolu nakon više sati. Dim je i dalje izbijao iz gotske građevine nakon što je požar ranije zahvatio unutrašnjost objekta.

Lokalni načelnik vatrogasne službe Loran Ferlaj rekao je novinarima da su na terenu 104 vatrogasca da bi osigurali da plamen potpuno bude pod kontrolom.

On je dodao da je požar izbio iza velikih orgulja, koje su u potpunosti uništene. Vitraži na prednjem dijelu katedrale su praktično eksplodirali.

Međutim, šteta je manja od očekivane.

– Ovdje nije situacija kao što je bila u katedrali Notrdam u Parizu. Krov je ostao netaknut – rekao je Ferlaj.

Ovo nije prvi put da je vatra oštetila katedralu.

Katedrala u Nantu djelomično je uništena tokom Drugog svjetskog rata 1944. godine, nakon savezničkog bombardovanja. Zatim u požaru 1972. godine uništen je krov katedrale. Konačno je obnovljena 13 godina kasnije kada je betonska konstrukcija zamijenila stari drveni krov.

/Srna/

PODIJELI