NASA najavila slijetanje sa astronautima na Mjesec 2025. godine

0
52
Foto: Tanjug/AP | NASA najavila slijetanje sa astronautima na Mjesec 2025. godine

SAD planiraju da svoje astronaute vrate na Mjesec u okviru programa “Artemis” 2025. godine.

NASA novi raspored predstavlja odlaganje u odnosu na prethodni cilj, što je bila 2024, koji je postavila administracija bivšeg predsjednika Donalda Trampa 2017. godine, kao ambiciozan pomak od cilja agencije 2028. prije nego što je Tramp preuzeo dužnost, prenosi CNBS.

Ovo je u utorak saopštio šef američke Nacionalne uprave za aeronautiku i svemir Bil Nelson.

“Cilj Trampove administracije za slijetanje ljudi 2024. nije zasnovan na tehničkoj izvodljivosti”, rekao je Nelson novinarima tokom konferencijskog poziva, navodi CNBS.

On je rekao i da će promjene koje je potrebno sporovesti dovesti do toga da će misija “Artemis-2”, koja će biti misija sa ljudskom posadom, biti odložena najmanje do 2025. dodine.

NASA je 16. aprila objavila da je sa Spejs X potpisala ugovor vrijedan 2,89 milijardi dolara čiji će zadatak biti da bezbjedno na površinu Mjeseca iskrca dva američka astronauta.

Misija bi do Mjeseca trebalo da ponese višečlanu posadu, a put bi trebalo da započnu uz pomoć moćne rakete Space Launć System i Orion letjelice koja kruži oko Zemljinog satelita.

Misija Artemis I, bez astronauta na letu koji će kružiti oko Mjeseca, planirano je da se pokrene ranije ove godine, ali je sada odložena najranije za proljeće 2022.

TANJUG

PODIJELI