NATO je na samrti, a Evropa na ivici ponora

0
331
Francuski predsjednik Emanuel Makron dao je dramatičan intervju za The Economist, u kojem tvrdi da je NATO na samrti, a Evropa na ivici ponora.

Makron je u intervjuu za “The Economist” upozorio članice evropske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja članica NATO-a.

“Moždana smrt NATO-a”

“Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Evropa se nalazi na ivici ponora”, kazao je Makron pa dodao kao Evropa mora početi strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili. U protivnom Evropa više neće kontrolisati vlastitu sudbinu”, rekao je Makron.

“Više ne postoji nikakva koordinacija u donošenju strateških odluka između SAD-a i saveznika u NATO-u. Nikakva. Imamo nekoordinisanu agresivnu akciju jedne članice NATO-a, Turske, u području u kojem su ugroženi naši interesi”, rekao je Makron.

Makron je dodao kako su do sada Amerika i Evropa dijelili interese te da se on neumorno trudio održati dobre odnose s predsjednikom Donaldom Trampom. No, smatra kako Amerika po prvi put ima predsjednika koji “ne dijeli našu ideju o evropskom projektu” i da su, čak i ako Tramp ne pobjedi na sljedećim izborima, istorijske tekovine učinile svoje i razdvojile stare saveznike.

“Evropa se mora probuditi”

Makron je sve to izgovorio u jednosatnom intervjuu za “The Economist” koji se vodio u Jelisejskoj palati. Francuski predsjednik kaže da se “Evropa mora probuditi”.

Na pitanje vjeruje li u efektivnost NATO-ovog članka 5, odnosno o ideji da će u slučaju napada na jednu članicu NATO-a sve ostale zemlje članice priskočiti u pomoć, što pak mnogi analitičari smatraju glavnim sredstvom odvraćanja napada na članice NATO-a, Makron je odgovorio: “Ne znam. Ali šta će članak 5 značiti sutra?”

PODIJELI