Nema stradalih iz BiH u poplavama u Njemačkoj

0
154

Generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić rekla je Srni da su u protekla 24 časa poplave pogodile i dijelove Bavarske i Saksonije, ali da nema stradalih državljana BiH.

Sajićeva je istakla da je u Gornjoj Bavarskoj, odnosno na jugu Bavarske, sinoć proglašeno stanje katastrofe, da je potvrđeno da je stradalo jedno lice, kao i da su ulice poplavljene i da je došlo i do brojnih klizišta.

“Vatrogasne i spasilačke službe evakuisale su stanovnike pogođenih područja u ovom dijelu NJemačke, a vodostaji rijeka su na rekordnom nivou. U blizini su Alpe, sa kojih se slivala voda”, rekla je Sajićeva.

Prema njenim riječima, zbog poplava je odsječeno nekoliko gradova i opština u Saksoniji, istoku NJemačke, a posebno su pogođeni Nojštat, Zebnic, Bad Šandau, te Goriš.

“U protekla 24 časa palo je više od 100 litara kiše po metru kvadratnom, a već treću sedmicu u NJemačkoj gotovo svaki dan pada kiša, te je zemlja natopljena”, rekla je Sajićeva.

Konzulat BiH u Minhenu pokriva države Bavarsku, Bajern, Saksoniju i Tiringen.

Najmanje 156 ljudi poginulo je usljed poplava u posljednjih nekoliko dana u NJemačkoj, a list “Bild” javlja da se između 50 i 70 njih vode kao nestali.

Osim Njemačke, poplave su zahvatile i dijelove Belgije, gdje je do juče život izgubilo 27 osoba.

/SRNA/

PODIJELI