“Nemačka neće razgraničenje, SAD baš briga samo da se reši, a u Srbiji ima i jedna nova sila”

0
350

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Glas Amerike rekao je da su SAD po pitanju KiM postigle ono što su željele još 2008.

Zato je, kako kaže, pozicija Srbije u SAD teža nego na drugim mjestima.

Kako je rekao, tada je srpska vlada nakon proglašenja nezavisnosti od strane Prištine izdala samo jedno saopštenje. Upitan kakav bi mogao da bude krajnji ishod dijaloga između Beograda i Prištine, Vučić je podsjetio na prijedlog o razgraničenju koji nisu željeli da podrže međunarodna zajednica, Albanci i mnogi političari u Srbiji koji su, prema njegovim riječima, spremni da podrže albanske interese, a da ne podrže srpske interese.

“Evropska unija posebno Nemačka je protiv razgraničenja, dok su SAD otvorene i njih ne zanima kakav će biti dogovor. Oni nisu oduševljeni tom idejom jer su oni priznali KiM u ovakvim granicama, ali bi želeli samo da se dođe do obostranog priznanja”, istakao je Vučić i dodao da je pozicija Srbije teža u SAD nego na drugim mestima zbog različitih stavova po ovom pitanju.

Vučić je dodao da ipak ne želi da priča o kranjem ishodu, jer, kako je naveo, u tom slučaju bi Srbi sami htjeli da se sklone iz pregovora što sada on nikako ne želi.  Dodao je, međutim, da se u posljednjih šest-sedam godina pojavila u Srbiji nova sila “kojoj neki pokušavaju da objasne kako na KiM postoji malo srpskih interesa”.

PODIJELI