Nije rasvetljeno zamućenje reke u Prnjavoru

0
464

Za incident u Prnjavoru, u termoelektrani i rudniku “Stanari” krive jaku kišu. Nakon obilnih padavina, voda se sa površinskog kopa Raškovac slila u Ukrinu.

JOŠ nisu rasvetljeni uslovi velikog zamućenja Ukrine na prnjavorskom i derventskom području tokom prošlog vikenda. Čekaju se nalazi iz laboratorije “Euro inspekt” Osječani, čiji su tehničari prošle subote, u pratnji republičkih vodnih i ekoloških inspektora, uzeli za laboratorijsku analizu pet uzoraka zamućene vode.

– Vreme trajanja samih analiza uslovljeno je laboratorijskim procedurama, od čijih rezultata će zavisiti dalje postupanje. Nadležni republički inspektori kontinuirano prate stanje na terenu, kako bi na licu mesta utvrdili da li su promene i dalje prisutne – poručili su iz Inspektorata RS.

U međuvremenu su se oglasili i ETF RiTE “Stanari”, odnosno tamošnja termoelektrana i rudnik, negirajući optužbe da su oni krivci za zamućenje Ukrine. U ovoj termoelektrani tvrde da iz nje nema ispuštanja bilo kakvih otpadnih tehnoloških voda, niti je to moguće, a naročito ne hemikalija. Naveli su da je uzrok zamućenja Ukrine, zapravo, velika količina kiše.

– U noći između 27. i 28. juna, u veoma kratkom periodu pala je velika količina kiše, odnosno 21 litar po kvadratnom metru na širem području Stanara, koje obuhvata površinski kop Raškovac. To je izazvalo ogroman priliv vode u lokalne vodotoke Ostružnja, Radnja i Mala Ukrina, koji se ulivaju u reku Ukrinu, i uzrokovalo njeno zamućenje – saopštili su predstavnici ETF u Stanarima.

Ukrina je u međuvremenu delom povratila svoju raniju boju, ali ogorčeni Dervenćani i Prnjavorčani sa nestrpljenjem iščekuju rezultate analize, kao i rasvetljavanje svih okolnosti koje su uticale na zamućenje ove nekada kristalno čiste

Ninko Đurić – Večernje novosti

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here