Njemačka baca sve više vakcina

0
407

Budući da potražnja pada, a rok trajanja je ograničen, sve više njemačkih pokrajina vakcine baca u smeće. Sada je plan da se višak pokloni siromašnjijim zemljama – ali samo vakcine na bazi vektora.

Od početka pandemije, Bavarska je bacila ukupno 53.000 doza vakcine, od kojih je više od polovine “prijavljeno kao odbačeno” samo u julu. “Porast količine bačenog cjepiva tokom ljeta je direktna posljedica pada spremnosti stanovništva na cijepljenje”, saopštilo je bavarsko Ministarstvo zdravstva na upit njemačkog javnog servisa, piše DW.

I u Baden-Virtembergu je rok trajanja 4.000 doza vakcina AstraZeneka istekao krajem jula, zbog čega su one “propisno uništene”, kako piše tamošnje Ministarstvo zdravstva.

Slične su akcije s sprovođene i u drugim njemačkim saveznim pokrajinam.

Ove sada bačene vakcine  su već bile isporučene centrima za vakcinaciju. Nejasno je koliko je doza bilo odstranjeno kao neupotrebljivo u privatnim medicinskim ordinacijama, jer ljekari to ne moraju nikome prijavljivati.

Višak vakcina kojima nije prošao rok upotrebe, pokrajine vraćaju saveznoj vladi. Budući da je trenutno potražnja vakcina znatno manja od ponude, savezno Ministarstvo zdravstva je najavilo da će “tokom avgusta” prestati da pokrajina isporučuje količine na koje imaju pravo po ključu – broj stanovnika. Ubuduće će se pokrajinama isporučiti samo ona količina koju naruče.

Sada – donacije

Sada, kada je domaće stanovništvo podmireno, Njemačka je najavila da će narednih dana isporučiti 1,3 miliona doza AstraZeneke inicijativi COVAX koja distribuiše vakcine siromašnijim zemljama. Savezno ministarstvo je takođe najavilo da će tokom avgusta odustati od daljih narudžbi vakcine Džonson i Džonson – u korist drugih evropskih zemalja.

Njemačka je još 7. jula odlučila da 30 miliona doza vakcina AstraZeneka i Džonson i Džonson donira trećim zemljama. Osamdeset posto toga je namijenjeno COVAX -u, dok će se 20 posto dati direktno pojedinim zemljama.

Vakcine iz Bajontek-Fajzer i Moderna se neće distribuirati u druge zemlje – držaće se u centralnom skladištu vakcina za cijelu Njemačku.

Na međunarodnom planu, EU trenutno donira relativno malo vakcina siromašnijim zemljama.

Prema internom izvještaju EU od 2. avgusta, SAD su do sada dale 59,8 miliona doza u 45 zemalja. U sljedećih nekoliko slijedi još 20 miliona doza.

Kina je već donirala 24,2 miliona doza za 71 zemlju. EU je donirala samo za 36 zemalja 7,9 miliona doza, od čega 3,3 miliona putem COVAX -a.

Krajem prošle sedmice Žozep Borel je kritikovao činjenicu da EU sa svojim do sada oskudnim isporukama u Afriku i Latinsku Ameriku rizikuje da u tamošnjim zemljama izgubi uticaj u odnosu na Kinu, piše DW.

PODIJELI