NJemačka -EKONOMIJA U SLABOJ FAZI

0
392

 NJemačka privreda vjerovatno neće skliznuti u dužu recesiju, iako trenutno prolazi kroz slabu fazu, saopšteno je danas iz Ministarstva ekonomije.
Očekuje se da će njemačka privreda doživjeti manju kontrakciju u trećem kvartalu, kao što se dogodilo u drugom, pošto je izvoz oslabio, a i dalje postoji neizvjesnost povodom izlaska Velike Britanije iz EU.

“Ne treba očekivati snažnije usporenje ili dužu recesiju u ovom trekutnu. NJemačka industrija, koja je orijentisana na izvoz, suočava se sa slabošću globalne trgovine, stagnacijom globalne proizvodnje i padom potražnje za automobilima”, navodi se u saopštenju.

U tekstu se dodaje da njemačka privreda ostaje u stagnaciji i da je “ekonomska aktivnost zaglavljena na postojećem nivou”.

Ekonomisti brinu zbog mogućnosti da bi pad proizvodnog sektora prije ili kasnije mogao da se proširi na ostale sfere najveće evropske ekonomije, čije tržište rada počinje da osjeća posljedice ovakve situacije.

Koaliciona vlada kancelara Angele Merkel odupire se pozivima da usvoji stimulacioni paket kao kontramjeru usporenju privrednog rasta.

Vodeći njemački ekonomski institut umanjio je prognozirani privredni rast i sada očekuje povećanje za 0,5 odsto ove godine i 1,1 odsto u 2020. godini. /kraj/ml

PODIJELI