Njemačka ide prema recesiji? Poslovna klima najgora u posljednjih šest godina

0
266

Njemačka poslovna klima u julu je dodatno pogoršana i trenutno je najslabija u zadnjih više od šest godina, pokazalo je u četvrtak istraživanje njemačkog ekonomskog instituta Ifo.

Ifo indeks poslovne klime u srpnju je pao na 95,7 bodova, s najviše revidiranih 97,5 bodova u junu, daleko ispod nivoa od 97,1 boda koliko su predviđali ekonomisti iz Reutersove ankete.

Riječ je o četvrtom uzastopnom padu toga indeksa i najnižoj razini od aprila 2013. godine.

Podaci su loši za njemačko izvozno orijentisano gospodarstvo, koje je snažno pogođeno slabijom inostranom potražnjom, trgovinskim sporovima i neizvjesnošću oko Brexita, primjećuje Reuters.

Analitičar: Njemačka ide prema recesiji

“Najvažniji njemački ekonomski pokazatelj sugeriše da njemačko gospodarstvo ide u smjeru recesije”, kazao je analitičar VP Banka Thomas Gitzel.

Očekuje se da je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju smanjen, nakon solidnog 0,4-postotnog rasta u prva tri mjeseca na kvartalnom nivou. Još jedan kvartal pada aktivnosti značio bi tehničku recesiju, podsjeća Reuters.

Predsjednik Ifo instituta Clemens Fuest izjavio je da njemačko gospodarstvo plovi nemirnim vodama te da su firme manje zadovoljne trenutačnom poslovnom situacijom i također gledaju s većom skepsom na budućnost.

“U sektoru proizvodnje pokazatelj poslovne klime u slobodnom je padu”, kazao je Fuest, a podindeks za sektor proizvodnje robe pokazuje najveći pad od februara 2009. godine.

Kao znak da se recesija u proizvodnji uvlači u druge sektore gospodarstva, poslovna klima također se pogoršala u sektoru usluga i trgovine, pokazali su podaci Ifo instituta. Jedino je u građevinskom sektoru optimizam porastao.

Ifo indeks koji pokazuje ocjenu aktualne gospodarske situacije, pao je na 99,4 boda u julu sa 100,8 bodova u lipnju. Pao je i indeks o očekivanjima vezanim za gospodarstvo, na 92,2 boda.

“Recesija se širi duž industrijskog sektora”

Ekonomist Ifoa Klaus Wohlrabe izjavio je Reutersu kako se recesija u proizvodnji širi duž industrijskog sektora.

“Osobna potrošnja ostaje glavni oslonac, no rast zaposlenosti i dalje slabi”, kazao je Wohlrabe, dodajući kako bi domaća potražnja ipak trebala pružiti svojevrsnu zaštitu od nepovoljne situacije na planu trgovine u nadolazećim mjesecima.

Navodi ipak da se ni u drugoj polovini godine ne očekuju veća poboljšanja jer s novim britanskim premijerom Borisom Johnsonom i njegovim kabinetom raste vjerovatnost “teškog” Brexita.

Nadalje, njemačke izvoznike također zabrinjava da bi trgovinski spor između Sjedinjenih Država i Kine mogao naškoditi njihovom poslovanju. Prijetnja američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvede veće carine na uvoz automobila iz Europe također izaziva zabrinutost.

(NN/index.hr)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here