NJEMAČKA UPOZORAVA SZO “Nema više vremena, ubrzajte reviziju upravljanja pandemijom”

0
376

Njemački ministar zdravstva pozvao je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da ubrza svoju reviziju upravljanja pandemijom korona virusa, što je znak da Evropa zauzima strožiji stav prema tom tijelu Ujedinjenih naroda.

Njemačka trenutno predsjedava Evropskom unijom, a dosad je imala zaštitnički stav prema SZO, koji je pod žestokim kritikama Vašingtona, koji najavljuje izlazak iz organizacije zbog popuštanja Kini. Sada se čini da i Berlin zauzima asertivniji stav.

– Kad je riječ o ponovnom ocjenjivanju rada SZO tokom krize, u utorak sam u Parizu imao priliku razgovarati s direktorom Tedrosom Adhanom Gebrejesusom, kao i prije dvije sedmice u Ženevi. U oba sam ga razgovora vrlo jasno potaknuo da pokrene nezavisno povjerenstvo stručnjaka i ubrza početak njihovog rada – rekao je Jens Špan, prenosi Avaz.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je prošle sedmice kako će pokrenuti nezavisni odbor koji će procijeniti upravljanje pandemijom i odgovor vlada na korona virus.
Gebrejesus je rekao kako će odbor u novembru ministrima zdravlja predati prvi izvještaj, a da će konačni biti spreman u maju iduće godine.

Špan je naglasio da je izvještaj važan sada, dok pandemija i dalje hara svijetom, jer se “već mogu donositi zaključci”.

To bi moglo dovesti do brzog djelovanja po pitanju upravljanja i poboljšanja “saradnje između političkog i znanstvenog nivoa” organizacije, dodao je Špan.

Evropske države istaknule su da reviziju treba propratiti preustroj organizacije, o čemu se već razgovaralo unutar samog UN, kao i u grupi G7.

/Srpskainfo/

PODIJELI