Novi Černobil: Nakon eksplozije u Rusiji nivo radijacije veći 16 puta od normalno

0
284
Nivo radijacije u okolini vojnog postrojenja u Rusiji, u kojem je došlo do eksplozije, je 16 puta veći od normalnog, javlja Bi-Bi-Si.

Ruska meteorološka služba Rosgidromet je izmjerila radijaciju u lučkom gradu Severodvisnku u Rusiji nakon eksplozije u vojnom postrojenju. Ruska državna nuklearna agencija Rosatom je saopštila da je do eksplozije došlo prilikom testiranja motora na nuklearni pogon.

U eksploziji je poginulo pet naučnika, a tri su povrijeđena. Očitavanja gama radijacije na šest stanica za testiranje u Severodvinsku su pokazala od četiri do 16 puta viši nivo od normalnog koji iznosi 0,11 mikrosiverta po satu. U ovom gradu živi oko 180.000 ljudi. Na jednoj stanici je izmjereno 1,78 mikrosiverta po satu, znatno iznad normale, ali prema tvrdnjama eksperata, ova radijacija predstavlja malu opasnost po ljude.

Podaci meteorološke službe su bili drugačiji u odnosu na one u izvještaju zvaničnika Severodvinska. Vlasti su saopštile nivo radijacije nedugo nakon eksplozije te je rečeno da je radijacija bila iznad normalne oko 40 minuta, nakon čega je normalizovana. Rosgidromet tvrdi da je viši nivo trajao dva i po sata.

Ekspolozija je uzrokovala paniku među lokalnim stanovništvom, a mnogi su požurili kako bi kupili jod. Zalihe su brzo nestajale u Arkhangelsku i Severodvinsku.

Ruski mediji javljaju da je nekim stanovnicima naređena evakuacija pod izgovorom vojnih vježbi, zvaničnici to demantuju.

PODIJELI