Novi detalji iranskog raketnog napada na Irak

0
424

CNN je objavio video snimak nastao poslije raketnog napada prošle nedjelje na američku vojnu bazu u Iraku, koji je Iran izvršio kao odgovor na atentat na visokog iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Video prikazuje betonske ploče razbacane po cijelom području i nekoliko uništenih stambenih jedinica u kojima su boravile američke snage.

Dr. Gori@juniorzealves


Iran crisis: Tehran launches missile attack on US-Iraqi Ain al-Asad air base

Embedded video

See Dr. Gori's other Tweets

Snimak je takođe obuhvatio neoštećenu gomilu bunkera iz doba Sadama Huseina, u kojoj su se američki vojnici sakrili i preživeli raketni napad.

Snimci su objavljeni nakon što je CNN u nedjelju citirao neimenovane izvore da su američke trupe smještene u iračkoj vojnoj bazi unaprijed znale da će objekat biti napadnut od strane Irana, što im je pomoglo da nađu utočište.

Samiullah Khan@ProSamiKhan

WATCH: New video claims to show missile attack on al-Asad air base in , where US troops are stationed

Video comes from Iran's FARS News Agency

Embedded video

Izvori su potvrdili da je većina američkih snaga ili napustila bazu ili se skrivala u bunkerima dva i po sata, prije nego što je Iran u srijedu počeo da lansira rakete.

Istovremeno, izvori tvrde da, iako su američke snage znale za napad, nisu znale kakva će biti priroda napada.

Jedan od izvora opisao je činjenicu da u napadima nije bilo žrtava kao “čudo”, tvrdeći da su projektili eksplodirali na samo nekoliko metara od bunkera.

(Alo.rs)

PODIJELI