Novi Džonsonov poraz, ništa od prijevremenih izbora

0
222

Britanski parlament odbacio je prijedlog premijera Borisa Džonsona da raspiše izbore, glasajući rano jutros protiv tog prijedloga.

Da bi se raspisali izbori, parlamentu je bilo potrebno 434 glasa, odnosno dvije trećine od 650 predstavnika u Donjem domu parlamenta, prenosi “Reuters”.

Toko glasanja, samo 293 njih je podržalo njegov prijedlog.

Prethodno je britanska kraljica Elizabeta dala konačno odobrenje zakona kojim se sprečava premijer Boris Džonson da izvede zemlju iz EU bez sporazuma 31. oktobra.

Sa druge strane, Džonson je braneći svoj stav o izborima u parlamentu, rekao da je to jedini način da se Brexit pomjeri sa mrtve tačke.

“Gospodine predsjedavajući, ponovo podnosim prijedlog za prijevremene opšte izbore, ne želim to, nadao se da bi ovaj korak bio nepotreban”, rekao je Džonson, prenosi “Reuters”.

“Ipak sam prihvatio stvarnost da su izbori jedini način da se pomjerimo sa mrtve tačke i da služimo nacionalnom interesu tako što ćemo dati onome ko bude premijer najjači mogući mandat da pregovara o našoj zemlji na Evropskom savjetu sljedećeg mjeseca”, izjavio je on.

Džonson je rekao da će, ako parlament ne bude glasao za izbore, on otići na samit EU sljedećeg mjeseca tražeći dogovor, ali da neće tražiti još jedno odlaganje Brexita.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here