Tramp se našalio: Obećavam, ovo neću uraditi Grenlandu

0
364

Ideja kupovine Grenlanda ponovo je u fokusu pažnje američkog predsjednika Donalda Trampa koji se, ovog puta, našalio na tu temu, objavivši fotografiju kako Grenland neće izgledati ako bude prodat SAD.

Tramp je, naime, objavio montiranu fotografiju malog, tipičnog sela Grenlanda sa drvenim kućama iza kojih se uzdiže ogromna Trampova kula.

“Obećavam da ovo neću uraditi Grenlandu”, napisao je Tramp.

 

72,8 хиљ. људи прича(ју) о овоме

Tramp je prije dva dana, komentarišući ideju o kupovini Grenlanda od Danske, rekao da to nije prioritet njegove administracije, ali da je “strateški interesantno”.

Tramp je novinarima rekao da je ta tema iskrsla u razgovoru unutar njegove administracije.

“Ta ideja se pojavila i…strateški je interesantna”, kazao je Tramp, prenio je Rojters.

Američki predsjednik je naveo da Grenland predstavlja ekonomski teret za Dansku koja, kako kaže, zbog toga gubi skoro 700 miliona dolara godišnje, naveo je AP.

Prethodno je ekonomski savjetnik Bijele kuće Leri Kadlou potvrdio da Tramp “želi da razmotri” kupovinu Grenlanda, iako su sa tog ostrva poručili da nisu na prodaju.

Potom se oglasila danska premijerka Mete Frederiksen poručivši da Grenlad nije na prodaju, a da je ideja da se proda SAD apsurdna.

“Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski. Grenland pripada Grenlandu. Iskreno se nadam da nisu mislili ozbiljno”, rekla je Frederiksen za list Sermitsiak tokom posjete Grenlandu, koji je u sastavu Kraljevine Danske.

Tramp stiže u posjetu Kopenhagenu početkom narednog mjeseca, kada bi trebalo da se Frederiksen i premijerom Grenlanda Kimom Kilsenom razgovara o Arktiku.

Grenland je ledeno ostrvo u sastavu Kraljevine Danske, površine 2.166.086 kvadratnih kilometara.

PODIJELI