Novi uznemirujući snimci prikazuju Georgea Floyda kako moli policajce za milost

0
362

Izvor: klix.ba

U Minneapolisu već dva dana traje suđenje bivšem američkom policajcu Dereku Chauvinu koji je učestvovao u hapšenju Georgea Floyda u maju 2020. godine, a na jučerašnjem ročištu prikazani su novi uznemirujući snimci hapšenja.

Videozapisi koji su prikazani na suđenju napravljeni su s kamerama koje pripadaju policajcima Thomasu Laneu, J. Alexanderu Kuengu i Tou Thaou. Chauvinova kamera je prilikom hapšenja pala na pod i nije snimila proces hapšenja.

Na snimcima se vidi sukob Floyda i policije, kao i njegove molbe: “Molim te, ne pucaj u mene. Upravo sam izgubio majku”. Policajci ubrzo stavljaju lisice na Floydove ruke, a on nastavlja ponavljati kako će uraditi sve što mu kažu.

Do većeg sukoba dolazi u momentu kada policija pokušava uvesti Floyda u automobil, što on odbija navodeći kako je klaustrofobičan i osjeća tjeskobu. Ubrzo se približavaju Chauvin i Thao kako bi pomogli kolegama.

Dok ga policajci izvlače iz automobila i spuštaju na zemlju, može se čuti kako Floyd doziva majku i govori članovima porodice da ih voli. Posmatrači uskoro počinju dozivati policajce i tražiti im da provjere Floydov puls, te da ga prestanu sputavati.

Suđenje je počelo prije dva dana, a policajac Chauvin rekao je kako nije kriv za ubistvo Floyda. Njegovi advokati rekli su da će se boriti da dokažu da je Floyd preminuo od predoziranja ili posljedica slabog zdravlja.

Na sudu se kao svjedok pojavio i Cristopher Martin, 19-godišnjak koji je krajem maja 2020. godine prijavio Floyda policiji jer je koristio lažnu novčanicu. Istakao je kako je izgledalo da je Floyd pod uticajem opojne droge, ali da je bio dovoljno svjestan i sposoban da održi normalan razgovor. Bio je prijateljski nastrojen i nije izgledalo kao da zna da u ruci drži lažnu novčanicu.

Podsjetimo, Floyd je preminuo 25. maja. Snimak koji se kasnije pojavio u javnosti, jasno je pokazao kako je prilikom hapšenja, policajac Chauvin gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat Floyda što je dovelo do srčanog udara.

Nakon objavljenog snimka, pokrenuti su brojni protesti za prava Afroamerikanaca širom SAD-a ali i Evropke, a protesti su iznjedrili i pokret “Black Lives Matter” koji je vremenom u SAD-u dobijao sve više pristalica.

PODIJELI