Novi Zeland odgodio izbore

0
275

Vlada Novog Zelanda je odlučila da odgoditi parlamentarne izbore nakon što su se u ovoj zemlji pojavili novi slučajevi virusa korona. Ovo je potvrdila premijerka Džasinda Ardern rekavši da su odgođeni za četiri sedmice te da bi se trebali održati 17. oktobra.

Izbori su prvobitno trebalo da budu održani 19. septembra, a predizborna kampanja je već počela.

Naime, u Ouklendu na Novom Zelandu su od 12. augusta uvedene nove stroge mjere zbog pogoršanja epidemiološke situacije, a ostatak zemlje stavljen je u svojevrsnu blokadu, koja je produžena do 26. avgusta jer su potvrđeni novi slučajevi epidemije nakon 100 dana bez širenja u zajednici.

– Odluka o odgađanju izbora daje svim strankama vremena za kampanju tokom sljedećih devet sedmica i daje izbornoj komisiji dovoljno vremena da osigura da se izbori mogu održati – navela je premijerka Ardern.

Inače je odluka o datumu održavanja izbora isključivo u domenu premijerke, međutim, ona je o tome konsultovala i druge političke lidere za njihovo mišljenje.

Istakla je da se izbori neće ponovo odgađati, a Ardern se na njima takmiči za novi mandat.

Paralelno s izborima biće održani i referendumi o legalizaciji eutanazije i kanabisa.

Trenutno su na Novom Zelandu inficirane 1.622 osobe, a preminule su 22. Svjetska zdravstvena organizacija je ovu zemlju navela kao primjer jer je uspješno zaustavila širenje zaraze.

/Agencije/

PODIJELI