Novi Zeland se najbolje nosi sa pandemijom, Brazilu najteže

0
405

Novi Zeland se najbolje nosi sa pandemijom virusa korona, dok je Brazilu najteže, pokazuje lista Instituta “Loui” /Lowy/ iz Sidneja, koji je kao kriterijume za ocjenjivanje zemalja koristio broj potvrđenih slučajeva zaraze, broj umrlih, te kvalitet i kvantitet testiranja.

Osim Novog Zelanda, koji je uspio da virus zadrži pod kontrolom zatvaranjem granice, te vrlo ranim snažnim mjerama zatvaranja i testiranja, u vrhu uspješnih zemalja su i Vijetnam, Tajvan, Tajland, Kipar, Ruanda, Island, Australija i Šri Lanka.

Na dnu liste su Brazil, Meksiko, Kolumbija, Iran i SAD.

Brazil je do sada zabilježio više od 218.000 smrtnih slučajeva od posljedica virusa korona, a lošije, prema toj statistici, stoje jedino SAD.

Kada je riječ o zemljama bivše Jugoslavije, Slovenija zauzima najbolje mjesto u borbi protiv virusa, a slijedi je Srbija.

Na sredini liste po uspješnosti je Hrvatska, dok su druge zemlje bivše Jugoslavije daleko ispod.

Australijski institut navodi da nema jasnog pobjednika kada je riječ o tome koji je politički sistem najbolje upravljao pandemijom.

Neke zemlje su pandemijom upravljale bolje od drugih, ali se u većini slučajeva dešavalo da jedna država nadmaši drugu kada je riječ o nivou lošeg odgovora na virus korona, prenosi “Internešnel biznis tajms”.

Generalno gledano, zemlje sa manjom populacijom i sposobnim institucijama imale su prednost u suprotstavljanju globalnoj pandemiji, navodi se u istraživanju koje je obuhvatilo 100 zemalja.

/SRNA/

PODIJELI