NYT: SAD će optužiti Kinu za pokušaj krađe istraživanja o vakcini

0
487

Federalni istražni biro (FBI) i Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost Sjedinjenih Američkih Država namjeravaju da izdaju upozorenje da kineski hakeri i špijuni pokušavaju da ukradu istraživanja američkih naučnika, koja se odnose na pravljenje vakcine protiv virusa korona, piše list “New York Times”, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema informacijama ovog američkog lista, u nacrtu dokumenta piše da je Kina spremna da se na “nezakonite načine domogne vrijednih objekata intelektualne svojine, kao i podataka o zdravstvenoj zaštiti, povezanoj s vakcinama, metodama liječenja i testiranjem”.

Kako se navodi, riječ je o krađi informacija posredstvom sajber napada, kao i o djelovanjima “netradicionalnih subjekata” – termin, pod kojim se podrazumijevaju istražitelji, koji po mišljenju američke administracije, učestvuju u krađi podataka iz američkih laboratorija.

List navodi da će zvanično upozorenje biti izdato narednih dana. Istovremeno, bivši i sadašnji američki službenici izjavili su da je odluka o optuživanju navodnih hakera koje podržava Kina, dio mnogo veće strategije odvraćanja, u kojoj učestvuju i Agencija za nacionalnu bezbjednost i Uprava za sajber-napade Oružanih snaga SAD, prenosi “Sputnjik“.

List podsjeća da je 2018. godine, američki predsjednik Donald Tramp, proširio njihova ovlašćenja koja se tiču uzvratnih hakerskih napada protiv drugih država.

Podsjetimo, američke vlasti, uključujući američkog predsjednika Donalda Trampa, konstantno optužuju Kinu da nije bila sposobna da zadrži širenje virusa korona, kao i za sakrivanje činjenica i neblagovremeno reagovanje.

Kineske vlasti su više puta saopštavale da se Kina od samog početka držala transparentnog i otvorenog stava kad je u pitanju objavljivanje informacija u vezi s epidemijom kovid 19.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo, iznio je pretpostavke da je virusa mogao da potekne iz laboratorije iz kineskog grada Vuhana, gdje se proučavaju virusi korona. Kina je demantovala ove navode.

Pandemija virusa korona potekla je iz Kine, ali je najviše oboljelih i umrlih registrovano u SAD.

PODIJELI